Kuule, koe & näe

niin & näin 3/2013 ilmestynyt

Numeron yhteiskunnallisissa puheenvuoroissa aikalaisanalyysi yhdistyy poliittisen historian kartoitukseen. Päivi Uljas pohtii esseessään hyvinvointivaltion syntyä ja kriisien toisintoja, kun taas Tommi Uschanov ruotii teatteriarviossaan Neljäs tie -näytelmän luomaa kuvaa kotimaan talous- ja aatehistoriasta. Sami Syrjämäki ja Ville Lähde haastavat keskusteluun filosofian yhteiskunnallista vaikuttavuudesta.

Julkinen debatti käy vilkkaana lehden vakiopalstoillakin. Avaushaastattelussa tutustutaan tieteenfilosofi Helen Longinon käsityksiin tutkimuksen objektiivisuudesta sekä luonnon ja kasvatuksen vastakkainasettelusta. Kolumnipaikalla kirjoittava Julia Honkasalo esittelee puolestaan kansalaistottelemattomuuden uutta muotoa: virtuaaliaktivismia. Elokuvaosiossa jututetaan Sodankylän filkkareilla vieraillutta ohjaajaa Marco Bellocchiota ja tutustutaan ranskalaisohjaaja Claire Denis’n jälkikolonialistisiin teoksiin. Kirja-arviot tuovat lukijan ulottuville moninaisia aiheita aina totalitarismista neuropuheeseen ja arkikielen filosofiaan.

Tuttuun tapaan paperipainatteen rinnalla julkaistaan vankka valikoima verkkoekstroja. Ranskan suuren vallankumouksen tuoksinnassa kirjoitetut miesten ja naisten kansalaisoikeuksien julistukset ilmestyvät nyt ensi kertaa rinnakkain suomeksi. Numeron kotisivuilla jatketaan myös keskustelua filosofian vaikutuksesta ympäröivään yhteiskuntaan. Sukupuolieron teeman oheislukemiseksi on lisäksi koottu arkistohaastatteluja, suomennoksia ja käsiteselvennyksiä niin & näin -lehden vuosien varrelta.

Numeron kuvituksesta vastaavat valokuvaaja Sandra Kantanen ja taidemaalari Jukka Rusanen.