Olet täällä
Käännökset
(Painos loppuunmyyty, saatavana sähkökirjana) Konstit miesten henkisen pahoinvoinnin parantamiseen
Kasvatusfilosofian keskeinen nykyklassikko osoittaa, miten ajattelun opettaminen sekä mahdollista että ohittamattoman tärkeää.
(Painos loppuunmyyty, saatavana sähkökirjana) Juokse ja ajattele
Bisnespotaskaa paljastamassa (Painos loppuunmyyty, saatavana sähkökirjana)
Saksalaisen politiikantutkijan analyysi siitä, miten populismi ei suinkaan ole kansan äänen kuulemista tai kansanvallan voimaa vaan uhka demokratialle.
Taide ansaitsee mietityimmän ja tinkimättömimmän käsittelyn. Kuva ja ajatus tekee rupeamasta nautittavan.
Brittihistorioitsija Peter Marshallin yleistajuinen esitys reformaation syistä, vaiheista ja vaikutuksista aina 1500-luvulta nykypäivään.
Mitä tekee, kun sanoo lupaavansa tai vaikkapa lyövänsä vetoa? Jokapäiväiseen kielenkäyttöön syventynyt filosofi John L. Austin kertoo.
Viime vuosisadan filosofian pienoisklassikko ja tiedekritiikin merkkipaalu on rautaisannos tieteellistä naiiviutta vastaan. (Painos loppuunmyyty, saatavana sähkökirjana)
Kattava eettisen ajattelun historia – kaikki hyvästä ja pahasta yksissä kansissa.
Globalisaatio maksaa – mutta maksaako se vaivan? Taloustieteilijä Dani Rodrik pohtii, miten globalisaatio ja demokratia voitaisiin yhdistää.
Kaikki tietävät, mitä rakkaus on. Vai tietävätkö sittenkään? (Painos loppuunmyyty, saatavana sähkökirjana)
Monikulttuurisuus on sekä eletty kokemus että monikulttuurisuutta hallinnoivaa politiikkaa. Tämä keskustelunavaus saattaa lyödä niin monikulttuurisuuden puolustajat kuin sen vastustajatkin ällikällä.
Vain Georges Bataille pystyy yhdistämään itsetietoisuuden tuhoamisen ja suvereenin oppineisuuden yhteen ja samaan kirjaan.
Argumentit osoittaa, että deduktiivisen päättelyn ja puhtaan matematiikan mallien apinoiminen on ollut yksi filosofian suurimmista umpiperistä. Stephen Toulmin tarjoilee kriittistä, osuvaa ja riemukasta kielifilosofiaa.
Lehtimies Fjodor Dostojevski ristiriitoineen kaikkineen – vähäväkisten ystävänä ja isovenäläisen imperialismin puhemiehenä.
Skottivalistuksen voimamiehen postuumisti julkaistu teos on uskonnonfilosofian yhä voittamaton perusteksti.
Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.
Mitä sukupuoli on? Vera Tripodi tekee selkoa eri sukupuolinäkemysten kädenväännöstä ja vie keskustelun luulojen hetteiköstä perustepohjalle.
(Painos loppuunmyyty) Mestari Eckhartin tekstit ovat ajattelun, retoriikan ja kirkkaan ilmaisun helmiä.
LOPPUUNMYYTY – Michel Foucault'n etevimmät esseet ja havainnollisimmat haastattelut erityisesti suomalaista lukijakuntaa varten räätälöitynä kokoelmana.
Ranskalaistutkijoiden klassikko, jossa yhden korttelin kuvaus ja tavallisten naisten haastattelut kasvavat panoraamaksi länsimaisen ihmisen arjesta.
On suotavaa osoittaa olevansa kriittinen kansalainen, mutta vähemmän suotavaa kompastua kommenteissaan, haksahtaa harkinnassaan ja pyllähtää päättelyssään.
Mitä tapahtuu, kun kirjanmerkki kyllästyy olemaan kirjanmerkki? Miten ihmisille käy, kun asiat tulevat hulluiksi? Ermanno Bencivengan oivalluttavat sadut sopivat sekä lapsille että aikuisille.
Foucault’n klassinen analyysi siitä, miten lääketieteellinen katse oppii tunkeutumaan harhaanjohtavan pinnan alla piileskelevään salattuun totuuteen.
Televisiota katseleva ja marketissa maleksiva kansalainen ei ole mikään passiivinen kuluttaja vaan kulttuurin luoja, osoittaa Michel de Certeau.
Saksalaisista runoilijoista filosofisimman kootut runot ja teoreettiset fragmentit ilmestyvät ensi kertaa suomeksi. (Painos loppuunmyyty)
Tiivis, mukaansatempaava ja käytännönläheinen, selkeä, suorasanainen ja käyttökelpoinen – lyömätön eettisen ajattelun opas.
Käsien työn syvempää merkitystä elämälle ja koko kulttuurille peräänkuuluttava kirja on nostattanut maailmalla vilkkaan keskustelun hyvästä elämästä ja työstä, arvoista ja yhteisöllisyydestä.
Romanttinen koulu on runoilijan, lehtimiehen, satiirikon ja kriitikon aikalaiskuvaus Euroopan henkisestä tilasta uusia vallankumouksia odoteltaessa.
(Painos loppuunmyyty) Onko taiteen paikka politiikassa tai politiikan taiteessa? Herbert Marcuse (1898–1979) puolustaa viimeisessä teoksessaan taiteen itsenäisyyttä.
Millaisia filosofisia pohdintoja herää tilanteessa, jossa luonnon kestokyvyn rajat tulevat vastaan?
Painettu teos loppuunmyyty – (saatavana sähkökirjana) Yleistajuinen Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi opettaa paljastamaan virhepäätelmät, harhaanjohtavuudet ja tilastollisen puljutuksen.
Ajattelu- ja keskustelutehtävistä koostuva, käytännönläheinen kirjanen on tarkoitettu oppilaiden ja opettajan yhteistyöskentelyn perustaksi.
Ajatusliikkeitä sisältää Ludwig Wittgensteinin intiimin henkilökohtaisia ja omintakeisen filosofisia päiväkirjamerkintöjä 1930-luvulta. (Painos loppuunmyyty)
Lasten kanssa voi filosofoida kuka tahansa – ja se sujuu myös ilman ennakkotietoja filosofiasta.
LOPPUUNMYYTY – Taiteen irrottaminen jalustalta ei ole sen pudottamista. Se on taiteen kiinnittämistä arvoiseensa.
Santtu kertoo tärkeät asiansa Ullalle. Ja Santtu pitää hyvää huolta Ullasta. Ei sillä kai ole väliä, että Santtu on ihminen ja Ulla nukke. Mutta aika paljon sitä eroa saa pohtia ja selittää muillekin.
Lapset filosofoivat oma-aloitteisesti, mielellään ja hyvin. Se on lasten oikeus ja ilo, oppimisen apu ja itsetunnon lähde.
LOPPUUNMYYTY – Pierre Hadot'n moderniksi klassikoksi noussut Mitä on antiikin filosofia? kaataa muinaisuusmielikuvien kuvapatsaat ja pylväsrivit. Kymmenien vuosien tutkimuskokemuksellaan Hadot tietää, mistä puhuu.
LOPPUUNMYYTY – Luennossaan (1929) Heidegger osoittaa, että tieteellinen ajattelu on sulkenut ei-minkään ulkopuolelleen, mutta tarvitsee sitä aivan kuten ihminen, joka pyrkii kuulemaan olemisen äänen.
Laskupäätä joko on tai ei ole. Matematiikka sopii vain neroille. Ja matemaattiset ja tieteelliset ongelmat vain pojille.
LOPPUUNMYYTY – "Elävistä olennoista vain ihminen herättää jatkuvasti inhoa."
LOPPUUNMYYTY – (pdf vapaasti ladattavissa) Nietzschen ensimmäinen teos vihdoinkin suomeksi.
LOPPUUNMYYTY – Amerikkalainen Ralph Waldo Emersonin Luonto on sekä filosofian klassikko että ympäristöajattelun pioneerityö. Tämä Emersonin pääteos julkaistiin alun perin vuonna 1836. Nyt se on luettavissa ensimmäistä kertaa suomen kielellä.
LOPPUUNMYYTY – Lähes kaikki maailman poliitikot vannovat vapauden nimeen ja pitävät orjuutta vihollisenaan. Mutta olemmeko vapaita vain hallitsijoidemme armosta? Politiikan teoreetikko Quentin Skinnerin analyysi vapauden ja orjuuden käsitteistä saa meidät vastaamaan tähän kysymykseen totutusta poikkeavalla tavalla ja auttaa meitä näkemään poliitikkojen vapauden nimissä oikeuttamat teot uudessa valossa.
LOPPUUNMYYTY – Ei mitään metafysiikkaa, ei vähääkään idealismia, ei pienintäkään jumalaa. "Luonto ei ole käyttänyt kuin yhtä ja samaa taikinaa."
LOPPUUNMYYTY – Daniel Juslenius (1676–1752), "suomalaisuuden isä", pakeni venäläisiä Ruotsiin, jossa hän piti 1715 ison vihan ajan suomalaisten kärsimyksistä puheen De miseriis Fennorum. Dramaattinen teksti ilmestyy nyt samassa niteessä latinaksi ja suomeksi.
LOPPUUNMYYTY – Michel Onfray (s. 1959) on tärkeimpiä elossa olevia ranskalaisia filosofeja. Ranskassa tämä omintakeinen nietzscheläinen hedonisti on ollut luettu ja kiistelty hahmo jo viidentoista vuoden ajan.
Kirja on mielenkiintoista luettavaa niin suomalaisen filosofian ja suomalaisuuslikkeen historiasta kiinnostuneille kuin niille, joita askarruttavat "filosofin yksinäisyyden" ja "yksinäisen filosofin" ongelmat.
LOPPUUNMYYTY – Silleen jättäminen (Gelassenheit) on yksi Martin Heideggerin myöhäistuotannon tunnetuimpia käsitteitä. Tällä mystikko Mestari Eckhartilta lainatulla käsitteellä Heidegger yhdistää kaksi myöhäisfilosofiansa tärkeää teemaa, kysymyksen teknologiasta ja ajattelemisen mahdollisuudesta.
LOPPUUNMYYTY – Tämän vuonna 1520 kirjoitetun elämäkerran eloisissa ja vauhdikkaissa kuvauksissa nousevat esille muun muassa Ruhtinaan ja Valtiollisten mietelmien teemat, kuten kysymys inhimillisen kyvykkyyden (virtù) ja arvaamattoman Onnettaren (Fortuna) suhteesta.
LOPPUUNMYYTY – (pdf vapaasti ladattavissa) "Riidan syttyessä riitelijät uskovat, että totuus on heidän puolellaan. Eripuran jatkuessa kumpikin käy epäileväiseksi".
Tunnustuksettomuus (la laïcité) on poliittinen käsite. Tunnustukseton valtio ei aseta mitään uskontoa erityisasemaan ja takaa jokaiselle omantunnonvapauden. Se suhtautuu puolueettomasti ja tasavertaisesti kaikkiin uskontoihin ja uskonnottomiin maailmankatsomuksiin.
Tekniikan kehitys on ollut viimeisten vuosisatojen aikana ällistyttävää. Espanjalaisen José Ortega y Gassetin mietelmät tekniikasta olivat ilmestyessään 1939 ensimmäinen kattava filosofinen esitys siitä, mitä tekniikka on.
LOPPUUNMYYTY – Viimeksi kuluneiden parinsadan vuoden aikana kääntämisen ongelmat ovat nousseet alati kasvavan filosofisen huomion kohteiksi. Kääntökirjassa filosofit ja filosofisesti suuntautuneet kielentutkijat Friedrich Schleiermacherista Jacques Derridaan ja Walter Benjaminista Henri Meschonniciin pohtivat kääntämisen ja erityisesti filosofian kääntämisen luonnetta ja ongelmia.
Tässä keskenjääneessä pääteoksessaan Juurtuminen (1949) Simone Weil luonnostelee oikeudenmukaista yhteiskuntaa, joka perustuisi yksilön mahdollisuuteen osallistua aidosti yhteisönsä elämään. (Painos loppuunmyyty)
Tekniikka ja käänne kokoaa yksiin kansiin 1900-luvun tärkeimmät tekniikan filosofiaa käsittelevät tekstit. Martin Heideggerille tekniikka oli modernin länsimaisen yhteiskunnan ydinongelma.
LOPPUUNMYYTY – Edmund Husserl esittää viimeisiin tutkimuksiinsa kuuluvassa Geometrian alkuperässä, että tieteellinen tieto on aina historiallista. Ollakseen universaalia se edellyttää kirjoitusta.
LOPPUUNMYYTY – (pdf vapaasti ladattavissa) "Pragmatismi kääntää selkänsä ammattifilosofien piintyneille tavoille."
"Mitä me voisimmekaan sanoa pragmatismista, mitä ei jo olisi sanottuna, paremmin sanottuna tässä kiinnikäyvässä ja charmantissa kirjassa?" –Henri Bergson, 1911
Sokrates rakasti viisautta. Hän antautui keskusteluun. Sokrates puhui kasvatuksen puolesta hyveiden kannalta: ”Kierrän kaikkialla vakuuttamassa teille nuorimmasta vanhimpaan, että sielun saamisesta mahdollisimman hyväksi täytyy välittää ennen aineellista hyvinvointia ja rikkautta ja enemmän kuin siitä. Minä sanon kaikille näin: vauraudesta ei synny hyvettä, mutta hyveestä syntyy vaurautta ja kaikkea mahdollista hyvää.”
Giorgio Collin mukaan ”Nietzsche ei tarvitse tulkitsijoita. Hän on itse puhunut itsestään ja perusajatuksistaan aivan tarpeeksi ja mitä läpinäkyvimmin”.
Suuri venäläinen klassikko Fjodor Dostojevski (1821–1881) osallistui myös yhteiskunnalliseen keskusteluun aikakauslehdissä. Dostojevski katsoi, ettei Venäjä kuulu Eurooppaan eikä sen tulekaan kuulua, vaan sen pitää kulkea omaa bysanttilaista tietään.
LOPPUUNMYYTY – (pdf vapaasti ladattavissa) "Traaginen elämäntunto merkitsee ristiriitaa, jonka iankaikkista elämää isoava sydän ja kuolevaisuudesta muistuttava järki synnyttävät ihmissieluun. Juuri traagisen elämäntunnon vuoksi konkreettinen, lihaa ja verta oleva ihminen ei voi löytää lohdutusta rationalismista sen paremmin kuin sokeasta uskostakaan, vaan jää ratkaisemattoman ongelman vangiksi."
"Kun katsoo nyrkkeilyä lähietäisyydeltä, vakavissaan, altistuu hetkille, joita voisi kutsua eläimellisen paniikin toveiksi – tajulle siitä, että jotakin perin rumaa on tekeillä ja että katselemalla sitä syyllistyy rikostoveruuteen."
Matilda ja Taavetti ovat aivan tavallisia kouluikäisiä. He kutsuvat seuraansa tutunoloisiin ympyröihin, kodin ja koulun kuvioihin.
Matilda ja Taavetti ovat aivan tavallisia kouluikäisiä. He kutsuvat seuraansa tutunoloisiin ympyröihin, kodin ja koulun kuvioihin.
Pinnallisen jutustelun sijaan keskustelusta voi tulla opetuksen ydin, esittää koulun kehittäjänä tunnettu ranskalainen professori Brenifier.
Kuka olen? Millainen on hyvä ystävä? Mikä on reilua? Lapsille ja nuorille tärkeimmät pohdinnat vievät perimmäisiin kysymyksiin.
(Painos loppuunmyyty) Martin Heidegger tunnetaan syvällisenä ja kriittisenä ajattelijana, joka pyrki uudistamaan länsimaisen filosofian juuriaan myöten. Kirjan esseissä Heidegger esiintyy luovimmillaan ja tuo esiin myöhemmän ajattelunsa keskeiset teemat.