Kuule, koe & näe

Kuule, koe & näe: Filosofian illat

Filosofian illat on 1980-luvulta asti jatkunut yleisöluentojen ja keskustelutilaisuuksien instituutio, jota järjestetään Tampereen kaupunginkirjastossa Metsossa. niin & näin järjestää iltoja yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Tutustu Filosofian iltojen historiaan ja aiempiin teemoihin.

Onko objektiivisuus tieteessä ja journalismissa sitä, että pannaan sivuun arvot ja annetaan raakojen faktojen puhua? Tai kenties tutkimuksen ja median luotettavuutta ja uskottavuutta? Syksyn Filosofian illoissa Olli Seuri ja Inkeri Koskinen selventävät, mistä objektiivisuudessa on kysymys.

Onko humanismi jo aikansa elänyttä? Mitä voisi tulla sen jälkeen? Kevään Filosofian illoissa syvennytään humanismiin ja posthumanismiin sekä niiden kritiikkiin Jarno Hietalahden ja Kaisa Kortekallion johdattelemana.

Käsitykset sukupuolesta ja seksuaalisuudesta ja niiden sosiaalisista ja biologisista merkityksistä vaihtelevat ajasta ja paikasta toiseen. Filosofian illoissa pohditaan, miten queer-teoria ja sukupuolen filosofia hahmottavat sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.

Mitä arvoa käsitöillä on nyt ja tulevaisuudessa, ja merkitsevästkö ne myös yhteiskunnallisesti ja poliittisesti jotakin mullistuvassa ajassamme?

Joutilaisuus vie velttouteen ja rappioon. Tai niin ainakin tulee helposti ajatelleeksi, mutta miksi?

Pääkirjasto Metson ajankohtaisessa Ukraina-illassa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä keskustelua informaatiovaikuttamisesta ja luotettavan tiedon merkityksestä.

Filosofian illat palaavat vuoden tauon jälleen. Tänä syksynä pohditaan kehoa, hoitoa, kuuntelemista ja hoitopäätösten etiikkaa.

Syksyn 2019 Filosofian illoissa pohditaan tekoälyn nykytilaa, tulevaisuudennäkymiä ja moraalisia ja yhteiskunnallisia seurauksia.

Sanotaan, että kieli ohjaa ajattelua. Onko sillä siis merkitystä, millä kielellä puhutaan kotona, töissä tai virastossa? Kuka päättää, mitä sanoja pitäisi käyttää?