Uutuudet

Eduard Hanslick: Musiikille ominaisesta kauneudesta. Tutkielma säveltaiteen estetiikan uudistamiseksi

JUURI ILMESTYNYT

Klassikko, joka soi ja soi.

Viihteellistynyt romantiikka piti musiikkia tunne-elämän kuvastimena, korvikkeena tai kantajana. Prahalaissyntyinen Eduard Hanslick (1825–1904) kyllästyi sävellysten riippumattomuutta loukkaavaan näkemykseen. Musiikin pitää olla musiikkia. Vasta toissijaisesti se kenties huokuu tai heijastaa jotain ei-musiikillista. Wagnerin ymmärtäjänä aloittanut Hanslick sukelsi tunnekuohuja syvemmälle. Musiikin kauneudesta (1854) teki hänestä Wienin yliopiston musiikkitieteen professorin ja alan tutkimuksen pioneerin. Sittemmin musiikkia on jälleen romantisoitu tunteen kaiuttajaksi.

12.09.2014 (All day)

Roberto Casati & Achille C. Varzi: Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia

JUURI ILMESTYNYT

Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.

Ajatus filosofisesta huumorista ei ehkä hymyilytä. Tällä kertaa muhoiluun on kuitenkin aihetta. Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on kansainvälinen myyntimenestys, jonka filosofisissa kompakertomuksissa pakistaan ajattelun paradoksaalisista pattitilanteista. Kun yksinkertaisten pulmien ratkaiseminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, ilmenee esiin nousseiden kysymysten elävyys, mutta päänvaivat osoittavat myös vitsikkyytensä, kun filosofit johdattavat niiden pariin leikin varjolla.

01.09.2014 (All day)

Vera Tripodi: Sukupuolen filosofia

JUURI ILMESTYNYT

Mitä sukupuoli on? Vera Tripodi tekee selkoa eri sukupuolinäkemysten kädenväännöstä ja vie keskustelun luulojen hetteiköstä perustepohjalle.

Sukupuoli jos mikä vetää puoleensa kavahduttavia kannanottoja ja veretseisauttavia ajatuskömmähdyksiä. Siksi keskustelua ei ole syytä aloittaa ennen kuin käsitekärhämöinti on hoidettu alta pois. Miten sukupuoli määritellään? Kuka määrittelee ja mitä? Muistuttavatko sukupuolikysymykset rotukysymyksiä? Ja onko sukupuoli sittenkään pelkkä biologinen asia?

21.08.2014 (All day)

Pia Houni & Perttu Salovaara (toim.): Filosofi tavattavissa. Ajatuksia filosofisesta elämästä

UUTUUS

Filosofista praktiikkaa selväksi suomeksi!

 

Filosofia on tutkimisen ja todistelemisen mutta myös tekemisen ja tukemisen perinne. Ammattilaisten dialogi muovaa sitä. Mutta kun elämässä kiikastaa ja arki askarruttaa, vuoropuhelu muuttaa muotoaan. Filosofista praktiikkaa pitävän täytyy tuntea filosofiaa ja käytännön neuvontaa. Modernia vastaanottotoimintaa on harjoitettu länsimaissa 80-luvulta lähtien, Suomessakin viisitoista vuotta.

01.06.2014 (All day)

Mestari Eckhart: Jumalallisen lohdutuksen kirja

JUURI ILMESTYNYT

Mestari Eckhartin tekstit ovat ajattelun, retoriikan ja kirkkaan ilmaisun helmiä. Jumalallisen lohdutuksen kirjassa tiivistyy hänen uusplatonilainen ykseysfilosofiansa: ihmisen horjumaton perusta ja sisäisin ydin on riippumaton ja jumalallinen.

”Oikea riippumattomuus on hengen tasapainoa ihmistä ympäröivän rakkauden ja tuskan, kunnian ja häpeän sekä kaiken eripuran keskellä. Sellainen henki on horjumaton kuin jylhä vuori pienten tuulenpuuskien keskellä.”

20.11.2014 (All day)

Michel Foucault: Parhaat

UUTUUS

Michel Foucault'n etevimmät esseet ja havainnollisimmat haastattelut erityisesti suomalaista lukijakuntaa varten räätälöitynä kokoelmana.

 

Parhaat tarjoaa Foucault-rautaisannoksen niin asiantuntijalle kuin Foucault'n ajatteluun vasta tutustuvallekin. Kirjan teksteissä Foucault porautuu oman ajattelunsa taustoihin, erottelee vaikutteitaan ja selventää pyrkimyksiään. Samalla teos antaa valaisevan kuvan Foucault'n poikkeuksellisen vaikutusvaltaisesta intellektuaalisesta urasta ja harvinaisen monipuolisesta oppineisuudesta.

28.02.2014 (All day)
Julkaise syötteitä