Uutuudet

Tapani Kilpeläinen: Silmät ilman kasvoja: kauhu filosofiana

UUTUUS

Epäonnistuneen tieteellisen kokeen vuoksi tietokirja muuttuu hiuksianostattavalla tavalla kärpäseksi. Emme suosittele teosta heikkohermoisille.

Ensimmäinen suomenkielinen kauhun filosofian esitys Silmät ilman kasvoja: kauhu filosofiana sisältää lukuisia sekä mauttomia että raakoja kohtia. Julkaisija ei ole kirjan haitallisuutta arvioidessaan ottanut huomioon, millaisessa yhteydessä ja miten ajatukset kirjassa kuvataan.

25.04.2015 (All day)

Eduard Hanslick: Musiikille ominaisesta kauneudesta. Tutkielma säveltaiteen estetiikan uudistamiseksi

JUURI ILMESTYNYT

Klassikko, joka soi ja soi.

Viihteellistynyt romantiikka piti musiikkia tunne-elämän kuvastimena, korvikkeena tai kantajana. Prahalaissyntyinen Eduard Hanslick (1825–1904) kyllästyi sävellysten riippumattomuutta loukkaavaan näkemykseen. Musiikin pitää olla musiikkia. Vasta toissijaisesti se kenties huokuu tai heijastaa jotain ei-musiikillista. Wagnerin ymmärtäjänä aloittanut Hanslick sukelsi tunnekuohuja syvemmälle. Musiikin kauneudesta (1854) teki hänestä Wienin yliopiston musiikkitieteen professorin ja alan tutkimuksen pioneerin. Sittemmin musiikkia on jälleen romantisoitu tunteen kaiuttajaksi.

12.09.2014 (All day)

Roberto Casati & Achille C. Varzi: Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia

JUURI ILMESTYNYT

Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.

Ajatus filosofisesta huumorista ei ehkä hymyilytä. Tällä kertaa muhoiluun on kuitenkin aihetta. Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on kansainvälinen myyntimenestys, jonka filosofisissa kompakertomuksissa pakistaan ajattelun paradoksaalisista pattitilanteista. Kun yksinkertaisten pulmien ratkaiseminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, ilmenee esiin nousseiden kysymysten elävyys, mutta päänvaivat osoittavat myös vitsikkyytensä, kun filosofit johdattavat niiden pariin leikin varjolla.

01.09.2014 (All day)

Vera Tripodi: Sukupuolen filosofia

JUURI ILMESTYNYT

Mitä sukupuoli on? Vera Tripodi tekee selkoa eri sukupuolinäkemysten kädenväännöstä ja vie keskustelun luulojen hetteiköstä perustepohjalle.

Sukupuoli jos mikä vetää puoleensa kavahduttavia kannanottoja ja veretseisauttavia ajatuskömmähdyksiä. Siksi keskustelua ei ole syytä aloittaa ennen kuin käsitekärhämöinti on hoidettu alta pois. Miten sukupuoli määritellään? Kuka määrittelee ja mitä? Muistuttavatko sukupuolikysymykset rotukysymyksiä? Ja onko sukupuoli sittenkään pelkkä biologinen asia?

21.08.2014 (All day)

Mestari Eckhart: Jumalallisen lohdutuksen kirja

JUURI ILMESTYNYT

Mestari Eckhartin tekstit ovat ajattelun, retoriikan ja kirkkaan ilmaisun helmiä. Jumalallisen lohdutuksen kirjassa tiivistyy hänen uusplatonilainen ykseysfilosofiansa: ihmisen horjumaton perusta ja sisäisin ydin on riippumaton ja jumalallinen.

”Oikea riippumattomuus on hengen tasapainoa ihmistä ympäröivän rakkauden ja tuskan, kunnian ja häpeän sekä kaiken eripuran keskellä. Sellainen henki on horjumaton kuin jylhä vuori pienten tuulenpuuskien keskellä.”

20.11.2014 (All day)
Julkaise syötteitä