Olet täällä

niin & näin 1/2019: Sadannen numeron teemoina sivistys ja esitys

Filosofisen niin & näin -aikakauslehden sadas numero 1/2019 tarjoaa ajankohtaisia näkökulmia sivistyksen ajattomaan teemaan.

Sivistysteeman johdannossa Jaakko Belt ja Tuukka Tomperi viitoittavat tietä osaamispuheesta sivistyksen ajattelemiseen. Yliopiston edellytyksiä sivistyksen vaalimiseen ja edistämiseen tutkaillaan sekä Sari Kivistön ja Sami Pihlströmin että Hanna Kuuselan kirjoituksissa. Tiede- ja tiedekustantamispolitiikkaan syvennytään myös Tuukka Tomperin kannanotossa avoimen tiedejulkaisemisen strategiaan. Inkeri Koskinen arvioi humanismin ihmisihannetta kriittisesti antihumanismin ja posthumanismin valossa. Vertaisarvioidussa artikkelissa Mikko Lahtinen luo kulttuurimaterialistisen näkökulman sivistykseen. Sivistyksen eväitä tarjoillaan niin ikään Kansalliskirjaston uuden ylikirjastonhoitajan Cecilia af Forsellesin kolumnissa.

Numeron toinen teema, esitys, näkyy jo alkuhaastattelussa, jossa näyttelijä, esitystaiteilija Emilia Kokko kertoo tekeillä olevasta esityksestään sekä esitystaiteen ”hauraista rakenteista”. Pilvi Porkola valottaa vertaisarvioidussa katsausartikkelissa performance-sanan kääntämisen haasteita ja tulkintatraditioita. Numeron päätoimittaja Tytti Rantanen puolestaan kritisoi elokuvapalstan esseessään ruotsalaistaiteilija Anna Odellin uuden elokuvan X&Y kapeaa esitystä haluttavuuteen palautuvasta identiteettimittelöstä.

Ajankohtaiseen kulttuurikeskusteluun pureudutaan myös Maaria Ylikankaan katsauksessa Saara Turusen Sivuhenkilön vastaanoton monipuolisuuksista ja monotonisuuksista sekä Minna Hagmanin terävässä arviossa Oodi-kirjastosta niin rakennustaiteellisena kuin aikalaiskulttuurisena kokemuksena. Ajankohtaisten kulttuurikirjoitusten lisäksi lehdessä julkaistaan tuttuun tapaan kirja-arvioita.

Numeron taiteilijat ovat kirjoitusfragmentteja ja erilaisia tekstuureja valokuvakollaaseihinsa yhdistävä Eeva Hannula ja naistenlehtikuvastoa ja still life -traditiota palkituissa valokuvissaan vieraannuttavasti käsittelevä Vilma Pimenoff.

Kevätnumeron 1/2019 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimen juttuarkiston helmiin voi tutustua lehden verkkosivuilla.

 

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja@netn.fi):

Tytti Rantanen, 040 741 8992

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:

Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891

www.netn.fi

niin & näin on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede- ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.

Jaa tämä