Olet täällä

niin & näin 3/2019 ilmestynyt

Syysnumerossa syväluodataan tekoälyn historiaa ja polttavimpia aikalaiskysymyksiä sekä ruoditaan Euroopan rajoja.

Ajattelevatko robotit? Miten kansalaisia profiloidaan, ohjaillaan ja hallitaan digitaalisen datan avulla? Millaisia rooleja tekoäly saa elokuvissa? Voidaanko esimerkiksi kuvantunnistuksessa ja -tuottamisessa käytetyn syväoppivan tekoälyn ongelmat ratkaista puhtaan tietoteknisesti? Miten Piilaaksossa visioidaan tulevaisuutta?

niin & näin 3/2019:n monialainen teemapaketti luo katsauksen tekoälyn pitkään historialliseen kehitykseen ja sen polttavimpiin aikalaiskysymyksiin. Aihe puhuttaa muutenkin läpi syysnumeron: avaushaastattelussa emeritaprofessori N. Katherine Hayles kertoo, miksi kognitiota ei pitäisi hahmottaa vain ihmis- ja yksilökeskeisesti, ja ajankohtaispalstalla pohditaan tekoälyn tuloa taidekentälle.

Toiseen pääteemaan haastatellun italialaisfilosofi Donatella Di Cesaren mukaan siirtolaisuus vaatii kansalaisuuden ja kansallisvaltioiden uudelleenajattelua. Yliopistotutkija Susanna Lindberg puolestaan pohtii Eurooppaa utooppisena paikkana ja kodittomana alueena. Numeron poliittis-historiallista ulottuvuutta vahvistavat vertaisarvioidut artikkelit Carl Schmittin ja Hannah Arendtin kriisikertomuksista maailmansotien Euroopassa sekä David Humen velkakritiikistä 1700-luvun Britanniassa.

Numeron taiteilijoina lehden sivuilla esiintyvät valokuvan ja veistostaiteen rajapinnassa työskentelevä Jaakko Kahilaniemi sekä vaikuttavista kasviaiheisista maalauksistaan tunnettu Ilari Hautamäki. Taidekylläinen niin & näin 3/2019 vierailee myös Sodankylän ja Oberhausenin elokuvajuhlilla sekä Venetsian biennaalissa.

Kaikki vertaisarvioidut artikkelit julkaistaan avoimesti numeron verkkosivuilla. Lisäksi verkossa ilmestyy dramaturgi, näytelmäkirjailija Ilja Lehtisen ja filosofi, ympäristötutkija Ville Lähteen julkinen kirjeenvaihto toivon ja toivottomuuden vastakkainasettelusta ympäristökeskustelussa.

 

Yhteydenotot

Jaakko Belt, niin & näin -päätoimittaja, paatoimittaja(at)netn.fi, 040 592 6971
Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi(at)gmail.com, 040 721 4891

Jaa tämä