Lehti

Westermarckin kirje

Kääntänyt: Jarkko S. Tuusvuori

Edvard Westermarck1


Kirje Rolf Lagerborgille Helsinkiin 31/I/312

Villa Tusculum, Tanger3

 

Rakas ystävä,

 

Olen täysissä tunnonvaivoissa, kun en ole kirjoittanut sinulle aiemmin ja toivottanut sinua taas tervetulleeksi omaan koijaani, vaikka tiedäthän sinä itsekin, kuinka tervetullut olet. Mari on varmaan välittänyt terveiseni, joten kuulit, miten rento ja miellyttävä matkalla minulla oli4. Omituista, että Helsinkiin iski lumimyrsky vain muutama tunti lähtöni jälkeen, vaikka höyrylaivalla tuskin tunsi keinahdustakaan. Rotterdamin ja Tangerin välillä oli täysi tyven. Istuin laivassa yhdessä erään ylellisyyteen taipuvaisen alankomaalaisen kanssa, niinpä sitä päivällisillä shampanjoitiin koko lailla ja polteltiin jumalaisia havannalaissikareita. Nyt minä elän keskellä yksinkertaista elämääni, oman puutarhani makoisia uusia perunoita, latva-artisokkia, peltopyytä ja aivan ihanaa runsaanpuoleista espanjalaista viiniä. Jos vain Mari olisi täällä, hän osaisi kyllä tehdä juhla-aterioita aineksista, jotka käsittävät punakalaa (pikkumulloja) ja kielikampelaa (merianturaa); nyt on ruokavalio käymässä melko yksipuoliseksi. Useimmiten syön lounaani puutarhamajaa toimittavalla vihreäksi maalatulla säleiköllä, jonka kaikkia seinämiä köyntelee vielä kukkimaton kärhö. Mieluisaa on vaellella aamuisin puutarhassa ja katsoa aamiaista odotellessa kaiken kasvamista. Sadat kurjenmiekkani alkavat puskea esiin, samaten osa mimosapuista, joita peittävät nuput ja kukat, ja mantelipuutkin. Ruusujakin on, mutta vielä ei ole niiden aika.

Muuten päiväni kuluvat kirjoittaen, ja nautin, kun saan taas kirjoittaa Ethical Relativitya kahden vuoden tauon jälkeen. Oikeastaan on eduksi antaa tällaisen työn jäädä sikseen, sitä kun ei pidä vetäistä hihasta. Toivon, että voin viedä käsikirjoituksen painovalmiina Lontooseen huhtikuussa, vaan saatanhan olla tavalliseen tapaan aivan liian optimistinen.5

Minun täytyy pyytää sinulta nyt yhtä palvelusta: teettäisitkö Marilla ristisiteen kaikista Hirnin juhlakirjan ruotsinkielisistä (ei suomenkielisistä) eripainoksistani ja lähetyttäisit tänne6. Taisin jättää ne makuuhuoneen valkoiselle ikkunapöydälle, joka tapauksessa johonkin esille (ehkä makuuhuoneen kirjakaappiin). Anteeksi tämä vaivannäkö.

Olisin kernaasti mukana filosofisessa seminaarissasi7. Toivon, että nautit opettamisesta ja tiedät oppilaittesi saavan niistä paljon hyötyä. Kiitos kortistasi ja lähettämistäsi aikakauslehdistä. Ja voihan hyvin! Terveiset Marille.

 

Uskollisesti sinun, Edv. Wck.

 

Suomentanut Jarkko S. Tuusvuori

(alun perin:  http://filosofia.fi/tallennearkisto/tekstit/4908) 


Suomentajan huomautukset

1 Edvard Alexander Westermarck (1862–1939), helsinkiläissyntyinen filosofi, antropologi ja sosiologi. Ks. Westermarck-teemapaketti niin & näin 2/11 sekä LOGOS-ensyklopedia http://filosofia.fi/node/2420 & muu Filosofia.fi-info: http://filosofia.fi/se/filosofin_i_finland/galleri/2711 sekä -arkistomateriaali: http://filosofia.fi/tallennearkisto.

2 Rolf Lagerborg (1874–1959), Westermarckin seuraaja Åbo Akademin filosofian professorina 1933 alkaen. Ks. http://filosofia.fi/tallennearkisto/tekstit/4139 & http://filosofia.fi/se/filosofin_i_finland/galleri/1372.

3 Westermarckin sittemmin tuhoutunut kotitalo Tangerin laitamilla Marokossa, jossa Westermarck 1894 alkaen teki kansatieteellistä kenttätyötä asuen maassa vuosia.

4 Puhe on Westermarckin taloudenhoitajasta, joka asui toisinaan tämän asunnossa Turun Kaskenkadulla. Vrt. esim. Alma Söderhjelm, Åbo tur och retur. Bonnier, Stockholm 1938, 304. Kiitos avusta Kirsti Suolinnalle.

Westermarckin kuudes englanninkielinen kirja Ethical Relativity ilmestyi Lontoossa 1932. Sen alkusanan päiväys on ”Villa Tusculumissa 19. elokuuta 1931”.

Festskrift tillägnad Yrjö Hirn den 7 december 1930. Red. Gunnar Castrén, K. S. Laurila & Hans Ruin. Schildts, Helsingfors 1930; vrt. Juhlakirja Yrjö Hirnin kuusikymmenvuotispäiväksi 7. 12. 1930. Toim. Gunnar Castrén, K. S. Laurila & Hans Ruin. Otava, Helsinki 1930.

7 Muun muassa tietoisuutta ja tunteita tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Lagerborg toimi 1929–1932 Åbo Akademissa filosofian ylimääräisenä henkilökohtaisena professorina. Vanhana radikaalina poleemikkona hän oli hyvää vauhtia joutumassa jälleen uuden skandaalin ytimeen, kun laitaoikeisto riehaantui keväällä 1931 Lagerborgin arvosteltua Lapuan liikettä.