Olet täällä

Filosofian illat Tampereella 5.10. ja 2.11.2016

Syksyn Filosofian iltojen teemana on ”Kotimaa, vanha ja uusi”. Puhujina Alexandra Salmela ja Heikki Kokko. 

Ensimmäinen Filosofian ilta kajahtaa keskiviikkona 5.10. klo 18.00. Puhujana Sampolan auditoriossa on slovakialaissyntyinen kirjailija Alexandra Salmela. Salmelan teos 27 eli kuolema tekee taiteilijan oli vuonna 2010 Finlandia-ehdokas. Viime vuoden syyskuussa häneltä ilmestyi toinen suomenkielinen romaani Antisankari.

Alexandra Salmela avaa esitystään seuraavasti:

”Tšekin kansallislaulu alkaa säkeellä ”Kde domov můj?” eli nuottiin vapaasti käännettynä: ”Mis’ koti mun?” Aina kuullessani sen näen sieluni silmin vanhan piirretyn vitsin, missä aamuyöstä juoppo rommipullo kädessä hortoilee lähiötornitalojen keskellä laulaen kappaletta. Hauskaa, mutta traagista. Missähän se koti on, ja onko sitä edes olemassa? Onko koti, tai kotimaa, ihmiselle niin tärkeä, että ilman sitä identiteetti uhkaa hajota? Uuteen maahan asettuminen voi olla henkisesti yllättävän hankalaa silloinkin, kun se on tehty vapaaehtoisesti. Milloin oleskelupaikka muuttuu uudeksi kotimaaksi, ja mitä haikaillaan kun iskee koti-ikävä vanhaan kotimaahan?”

Tilaisuuden juontaa niin & näin -toimittaja Noora Tienaho. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Toinen Filosofian ilta järjestetään keskiviikkona 2.11. myöskin Sampolassa klo 18.00. Tuolloin puhujana on historian tohtoriopiskelija Heikki Kokko aiheella ”Minuus, yhteisöllisyys ja suomenkielisen julkisuuden nousu 1800-luvun puolivälissä”.

 

Jaa tämä