Olet täällä

niin & näin 1/20 ilmestynyt!

Teemana Taide/Elämä

Filosofisen niin & näin -lehden vuoden ensimmäisessä numerossa pureudutaan inhimillisen ja ei-inhimillisen rajankäynteihin nykytaiteessa, käytännössä ja teoriassa. Lehden avaa professori Imre Szemanin haastattelu. Kanadalainen Szeman tunnetaan humanistisen energiatutkimuksen pioneerina ja yhteiskunnallisena keskustelijana. 

Teema-artikkeleissa taiteen ja elämän yhteyksiin pureudutaan niin taiteellisesti, teoreettisesti, omaäänisesti kuin käytännön kuvauksin. Antti Tenetz esittelee biotaiteen nykysuuntia ja tekijöitä. Laura Gustafssonin essee pohtii eläinten arvoa ja taiteellista tekijyyttä. Biotaiteen pioneeria Antero Karetta haastattelee Sini MononenIlja Lehtisen essee kysyy, miten omaelämäkerrallisuus voitaisiin ymmärtää ei-ihmiskeskeisesti. Marietta Radomskan ja Cecilia Åsbergin artikkeli määrittelee elävän ja elottoman rajoja uudelleen ympäristökriisien paineissa. Johan L. Pii käsittelee esseessään peuran nylkemistä filosofis-taidollisesti. Kaisa Kortekallion vertaisarvioitu artikkeli osoittaa, miten keinoelämän ja ”luonnollisen” rajat monipolvistuvat Paolo Bacigalupin fiktiossa. Biotaiteen seuran raportti Field Notes -tapahtumasta esittelee biotaiteen nykykäytäntöjä ja kysymyksiä.

Lehden kolumnien aiheina ovat paskapuhe ja milleniaalien prekarisaatio. Elokuvapalstalla pureudutaan Toivo Särkän klassikkoon Vaivaisukon morsian ja haastatellaan kokeellisista ohjauksistaan tunnettua Andrés Duquea. Kirja-arvioissa ruoditaan muun muassa Brutuksen stoalaista filosofiaa, Jacques Derridan eläinajattelua ja Maggie Nelsonin hybridistä proosaa.

Numeron taiteilijat ovat Alma Heikkilä ja Miia Autio. Heikkilän valokuvat esitysinstallaatioista tarkastelevat elämän muotojen moninaisuutta ja Aution valokuvat ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta muotokuvan ja maisemakuvauksen keinoin.

Sisällysluetteloon ja verkossa luettaviin teksteihin pääsee tutustumaan lehden verkkosivuilla.

Yhteydenotot

Antti Salminen, päätoimittaja, anttiee[at]gmail.com, 040 036 3536

Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi[at]gmail.com, 040 721 4891

niin & näin on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede- ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.

Jaa tämä