Olet täällä

niin & näin 1/2023 ilmestynyt

Kevätnumerossa luodataan suomalaisen filosofian ja psykologian pitkää historiaa sekä Henri Bergsonin filosofiaa.

Kevätnumeron ensimmäinen teemapaketti rakentuu kirjallisuuden nobelisti Henri Bergsonin (1859–1941) klassikkotekstin ”Mahdollinen ja todellinen” ympärille. Esseen suomentanut Tapani Tolonen piirtää jälkisanoissaan Bergsonin ajattelijankuvaa ja vaikutushistoriaa. Katariina Lipsanen ja Lauri Myllymaa puolestaan luovat katsauksen Bergson-tutkimuksen vireään nykytilaan ja pohtivat mahdollisuutta filosofisena (näennäis)ongelmana.

Historiallinen perspektiivi ja aikalaisnäkökulma kohtaavat niin & näin 1/2023:n muillakin palstoilla. Avaushaastattelussa esseisti Silvia Hosseini luotaa eroottisen kirjallisuuden historiaa ja nykytuulia. Käännösesseessä Mara van der Lugt ammentaa historiasta puolustaessaan toiveikasta pessimismiä ilmastonmuutoksen aikakaudella. Kolumneissa Susanne Dahlgren taustoittaa Iranin sosiaalista vallankumousta ja Mikko Poutanen perkaa vilkastunutta keskustelua korkeakoulujen lukukausimaksuista. Tutkimusartikkelissaan Jussi Pentikäinen vertailee puolestaan G. W. F. Hegelin ja Emmanuel Lévinasin rakkauskäsityksiä.

Numerossa pureudutaan myös suomalaisen filosofian ja psykologian pitkään historiaan. Anssi Korhonen arvioi Suomen Tiedeseuran julkaiseman tieteenalahistorioiden sarjan päätösosan A History of Philosophy and Psychology in Finland, 1809–1917. Mikko Lahtinen taustoittaa teossarjaa ja esittelee Suomen autonomian ajan filosofian historiankirjoitusta. Teemaan palataan ajankohtaisotteissa, joissa käsitellään osallistuvan filosofian lähihistoriaa ja nykytilaa ja avataan opiskelijanäkökulmasta kotimaisen filosofian mahdollista tulevaisuutta.

niin & näin 1/2023 sisältää monipuolisen kattauksen kirja-arvioita. Arviopalstalla ruoditaan klassikkofilosofiaa Angela Davisista Herbert Marcuseen sekä pureudutaan Samuel Beckettin ja Mary Shelleyn teosten suomennoksiin. Arvioissa eritellään myös tieto-oppia, abstraktia kirjallisuutta, psykometriikkaa ja terapeuttista valtaa sekä Audre Lorden kirjoituksia.

Taidekylläinen kevätnumero sisältää myös Atte Koskisen runoutta ja Katie McDougallin esseen paikkasidonnaisesta nykytaiteesta Nikkilässä. Elokuvapalstalla vieraillaan DocPoint-festivaaleilla ja analysoidaan maailman parhaaksi valittua elokuvaa Jeanne Dielman. Numeron taiteilijat ovat Mikko Paakkonen ja Noora Ylipieti.

Sisällysluetteloon ja vapaasti luettaviin verkkoteksteihin voi tutustua numeron verkkosivuilla.

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja@netn.fi): 
Jaakko Belt, 040 5926 971

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891

Jaa tämä