Olet täällä

niin & näin 2/2013: elokuva, todellisuus, dokumentaarisuus – Haastattelussa Pirjo Honkasalo

niin & näin 2/13 -kansiMissä mielessä dokumentti voi olla totta? Kuinka kamera tallentaa ei-inhimillistä? Miten 3D-spektaakkeli muokkaa havaintoa? Onko elokuvalla oma tapansa olla rivo? Kuinka metsäkokemusta kerrotaan elokuvallisesti? Miksi huono elokuva tekee hyvää?

niin & näin -lehden kesänumero ruotii tusinan pitkän artikkelin ja lukuisten oheisjuttujen voimin elokuvan filosofiaa, taidemuodon todellisuuskäsityksiä, dokumentaarisuuden problematiikkaa ja liikkuvan kuvan ontologiaa roskafilmeistä art house -tuotantoihin.

Numeron taiteesta vastaa palkittu 11-dokumentaristikollektiivi, jonka lehteä varten tehdyt mustavalkoiset “still-kuvat” ovat hakeneet inspiraationsa Andalusialaisesta koirasta (1929) Jurassic Parkiin (1993).

Eikä tässä toki kaikki. Teeman lisäksi lehdestä voi lukea vaikkapa Friedrich Schillerin mietteitä kreikkalaistragedioiden kuorosta, käännöksen muinaiskreikkalaisesta Sisyfos-fragmentista tai analyysin väkivallan sukupuolista. Ei sovi myöskään unohtaa kirja-arvioita Sofokleesta Merleau-Pontyyn, reportaaseja filosofisesti puhuttavista seminaareista ja Pirjo Honkasalon hersyvää henkilöhaastattelua.

Jos lukeminen uhkaa loppua kesken, numeron verkkoekstroihin on koottu kaikki niin & näin -lehden elokuva-aiheiset artikkelit liki kahden vuosikymmenen varrelta. Muhkea arkistosatsi sisältää muun muassa Cannes-palkitun ohjaajan Apichatpong Weerasethakulin kuulumiset Sodankylän filkkareilta ja nipun elokuvaesseitä Tree of Lifen luontoteemasta Antichristin symboliikkaan. Paketin kruunaa Chuck Dyken viisiosainen länkkärisaaga.

Jaa tämä