Olet täällä

niin & näin 2/2019: teemana sota

Filosofisen niin & näin -aikakauslehden kesänumero 2/2019 pureutuu sotaan filosofisesti, historiallisesti ja kokemuksellisesti.

Numeron päähaastattelussa Suomessa keväällä vieraillut filosofi Alva Noë pohtii taiteen outoutta ja erityislaatuja. Sotateema avautuu Vesa Kyllösen suomalaista sotatraumaa käsittelevällä esseellä, johon Ville Kivimäki debatoiden vastaa. Maria Valkama tulkitsee Troijan sodan poetiikkaa, ja Ville Hämäläinen tulkitsee Kierkegaardin sisäistä uskonsotaa. Tere Vadénin artikkeli analysoi öljyn sotahistoriaa, ja Marko Tikka luo katsauksen SS-vapaaehtoisten ympärillä velloneeseen keskusteluun.

”Niin vai näin” palstalla Tommi Uschanov ja Sami Pihlström keskustelevat Pihlströmin ”negatiivisen ajattelun” perusteista ja oikeutuksesta. Sauli Havun vertaisarvioitu artikkeli analysoi Axel Honnethin käsitystä sosialismista. Kirjallisuuspalsta tarjoaa Maria Matinmikon tuoreen runoproosafragmentin. 

Elokuvapalstalla HT Nuotio punnitsee Berliinin elokuvajuhlien antia, ja Otteita ajasta -palstalla viritellään kysymyksiä niin Michel Foucault`n jälkeenjääneestä tuotannosta, dystopioiden yhteiskunnallisesta merkityksestä kuin digitalisaation etiikastakin.  

Numeron taiteilijat ovat sarjakuvapiirtäjät Tommi Musturi ja Suvi Ermilä. Musturin ja Ermilän sarjakuvapaneeleissa ja maalauksissa esimerkiksi poliittiset aiheet kuten pakolaisuus ja ulkopuolisuuden kokemukset esittyvät poikkeuksellisen ilmaisuvoimaisella monitekniikkaisella kuvakerronnalla.

Kesänumeron sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimeen juttuarkistoon voi tutustua lehden verkkosivuilla. Numeron sivuilla julkaistaan Jarkko Halkosen kotimaisen sotahistorian opetusta kritisoiva essee, joka jatkaa paperilehden näkökulmien avausta. Uutta numeroa voi ostaa hyvin varusteltujen kirjakauppojen lisäksi esimerkiksi Turun ja Helsingin kirjamessuilta.

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja:
Antti Salminen, paatoimittaja(at)netn.fi, 040 036 3536

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi(at)gmail.com, 040 721 4891

www.netn.fi

niin & näin on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede- ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.

Jaa tämä