Olet täällä

niin & näin 3/2017 ilmestynyt! Teemoina kohtaaminen ja havainto

Filosofisen niin & näin -aikakauslehden syysnumerossa 3/2017 julkaistaan laaja paketti havaintofilosofista tutkimusta. Numeron toinen teema, kohtaaminen, tuo yhteen artikkeleita ja esseitä filosofian sovellusvoimasta niin taiteellisen tutkimuksen kuin terveydenhoidon saralla.

Numeron avaushaastattelussa brittiläinen politiikantutkija, journalisti ja tietokirjailija Nafeez Mossadeg Ahmed selvittää modernin ilmastojournalismin tarpeita, heikkouksia ja vahvuuksia. Kriittinen ote jatkuu ajankohtaispalstalla julkaistavassa Françoise Vergèsin haastattelussa, jossa ranskalainen kulttuurintutkija osoittaa länsimaisen feminismin sokeat pisteet rasisminvastaisessa kamppailussa.

Kohtaamisteeman vertaisarvioiduissa artikkeleissa Ylva Gustafsson kyseenalaistaa lääketieteessä hyödynnettävää välineellistä kuvaa empatiasta ja Heidi Fast tutkii sanattomien, taiteellisten kohtaamismahdollisuuksien antia psykiatrisessa hoidossa.

Havainto-teema valottaa havaitsemiseen liittyviä kysymyksiä filosofianhistoriallisena läpileikkauksena. Mika Perälän, Juhana Toivasen ja José Filipe Silvan, Jani Sinokin sekä Kimmo Alhon ja Viljami Salmelan vertaisarvioidut artikkelit tuovat uusia näkökulmia keskusteluun, joka ulottuu aina Aristoteelisesta tulkintaperinteestä modernin psykologian käsityksiin tarkkaavaisuudesta. Painetun lehden artikkelivalikoima täydentyy verkkosivuillamme lokakuun aikana julkaistavalla Donnchadh O’Conaillin englanninkielisellä artikkelilla havainnollisesta läsnäolosta.

Syysnumeron kolumnisti on oikeustieteen professori Pauli Rautiainen, joka terävällä kynällä kytkee nykyisen perustuslakikritiikin J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden (1860) maisemaan. Ajankohtaisia uutisaiheita taustoittaa myös numeron käännösartikkeli, jossa brittiläinen taloustieteilijä ja sosiologi William Davies paljastaa, miksi tilastot eivät enää pysy tämänhetkisten maailman- ja paikallispoliittisten mullistuksien vauhdissa.

Kirja-arviot ja ajankohtaisotteet tarjoilevat parhaita paloja viimeaikaisesta tiede-, kulttuuri- ja julkaisusadosta. Sodankylän elokuvajuhlilla haastattelimme espanjalaista ohjaajakonkari Carlos Sauraa. Kulttuurikesän antia ruoditaan kotimaan musiikkitapahtumista Kasselin valtavaan nykytaidekatselmus documentaan.

Numeron taiteilijat ovat klassista ja nykytaidetta keskusteluttava Jan Neva sekä kerrostuneiden muistojen kehollistuneita jälkiä hahmotteleva Simo Mantere.

Syysnumeron 3/2017 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimen juttuarkiston helmiin voi tutustua lehden verkkosivuilla. Uutta numeroa voi ostaa hyvin varusteltujen kirjakauppojen lisäksi lokakuussa Turun ja Helsingin kirjamessujen myyntipisteeltämme.

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja[at]netn.fi): 
Tytti Rantanen, 040 741 8992

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi[at]gmail.com, 040 721 4891

niin & näin on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede- ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.

Jaa tämä