Olet täällä

niin & näin 4/14 täydentyi: kaikenkarvaisia puheita ruumisnäyttelystä

‪Berliinin ytimessä on avautumaisillaan turistikohde nimeltä Menschen-Museum. Siellä on esillä saksalaisen lääkärin Gunther von Hagensin kehittämällä plastinaatiotekniikalla kuolleista ihmisruumiista rakenneltuja muovihahmoja. Mies tunnetaan parhaiten kuuluisasta Body Worlds -näyttelystään, joka vieraili Heurekassa pari vuotta sitten. Jo 20 vuotta täyttävä kiertävä expo kuin uudenkarhea museohankekin ovat nostattaneet kiistoja maailmalla myös tutkijapiireissä. Viimeksi aiheeseen puuttui perjantaisessa blogipostauksessaan ontariolaisen Western-yliopiston tutkija, bioeetikko Lawrence Burns.‬

Hänen puheenvuoronsa oireilee suoranaisesta kyllästymisestä kohutun plastinaattorin tekemisiin ja niiden vatvomiseen. Burns selostaa hiljattaisia käänteitä Berliinissä ja päättää kirjoituksensa laiskaan pohdintaan plastinaattien olemistavasta jossakin kuolleen ja elävän välimailla. Koska Suomessa koko asiaa on käsitelty perin niukasti, on syytä syventyä siihen juurta jaksaen.

niin & näin 4/14:n muhkean kuolemapaketin jatkoksi julkaistaan nyt numeron uusi verkkoekstra.

n & n -toimittaja Tuusvuori laatii katsauksen Body Worldsista käytyyn kansainväliseen keskusteluun. Toisin kuin on annettu ymmärtää, näyttelyn kritiikkiä ei voi palauttaa sen enempää hengelliseen kuin konservatiiviseen vastustukseen. von Hagensin toiminnan arveluttavuutta voi ruotia myös maallisin ja vapaamielisin tavoin. Hälyttävän suuri osa tämän anatomiatieteen ja -taiteen nimissä esiintyvän viihdepaketin julkisista kuvauksista on ollut suoraa toistoa sen tuottajien markkinointiväitteistä. Peesaus on yksittäisen kansalaisen kohdalla ymmärrettävää: ruumiitten näkemiselle näyttelyesineinä ei välttämättä löydy sanoja, joten ne lainataan valmiina omaa mykkää kokemusta ilmaisemaan. Sen sijaan kriittiseltä journalismilta ja tiedekasvatuksen toimijoilta pitää vaatia enemmän. Tieteen popularisointikaan ei voi eikä saa olla mitä sattuu.

 

Jaa tämä