Olet täällä

niin & näin 4/2017 ilmestynyt! Teemoina managerialismi ja estetiikka & tieto

Filosofinen aikakauslehti niin & näin pohtii numeron 4/2017 teemapaketeissa esteettistä tietoa ja managerialismin yhteiskunnallista merkitystä.

Miten johtajavaltaistuminen, strategisen ajattelun korostaminen ja yritysmäistyminen läpäisevät yhteiskunnan eri lohkoja? Filosofisen niin & näin -lehden laajassa teemapaketissa jäljitetään ”managerialismiksi” kutsutun ilmiön monia juonteita yliopistojen lähihistoriasta ja valtion budjettiuudistuksista aina Sipilän hallituksen politiikkaan ja asiantuntijapuheen muutoksiin. Klassikkosuomennos Simone Weilin puheenvuorosta ”Rationalisointi” (1937) luo silmäyksen työn johtamisen ja tehostamisen varhaisiin murroksiin tehtaan lattiatasolta.

Talvinumeron toisessa pääteemassa ääneen pääsevät niin kotimaiset kuin kansainväliset estetiikan tutkijat ja taiteenfilosofit. Onko mielekästä puhua taiteen hyödyistä? Millaista on estetiikalle ominainen tieto? Millainen yhteiskunta kysyy, onko taiteella ylipäänsä merkitystä?

Avaushaastattelussa maantieteilijä David H. Kaplan kartoittaa alueellisia ja kulttuurisia jakolinjoja suurkaupungeista somekupliin. Tiedetoimittajanakin ansioitunut Kaplan odottaa etenkin tutkijoilta ennakkoluulottomuutta ja perehtynyttä vaikuttamistyötä: ”On tärkeää esittää todellisia kysymyksiä sen sijaan, että kuvittelee tietävänsä vastaukset etukäteen.”

Lehden muillakin palstoilla pureudutaan ajankohtaisuuksiin ja pohditaan periaatteellisia. Kolumnissaan emeritaprofessori Sirkka Ahonen vaatii kansallisten kertomusten rinnalle maailmanhistoriallista näkökulmaa. Kirja-arvioissa tartutaan tekoälyn polttaviin kysymyksiin ja ympäristöestetiikkaan sekä ruoditaan Miki Liukkosen systeemiromaania O. Tutkija Tuukka Tomperi luotaa artikkelissaan kriittisen ajattelun luonnetta ja sen opettamista käytännössä.

Numeron taiteilijoista Maija Lassilan vaikuttavat öljymaalaukset muistuttavat karttoja, näkymiä ja muotojen järjestelmiä, siinä missä Karoliina Kuisma purkaa kerrostuneilla omakuvillaan ihmisen suhdetta ympäristöön.

niin & näin 4/2017:n sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin vertaisarvioituihin artikkeleihin, ilmaisiin verkkosisältöihin ja avoimeen arkistoon voi tutustua lehden verkkosivuilla.

Yhteydenotot

Jaakko Belt, niin & näin -päätoimittaja, paatoimittaja@netn.fi, 040 592 6971

Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891

 

www.netn.fi

Jaa tämä