Olet täällä

niin & näin 4/2020 on ilmestynyt!

Painotuore niin & näin 4/2020 sukeltaa syvälle jätteen maailmaan.

Numeron avaushaastattelussa yhteiskuntatieteellisen jätetutkimuksen pioneeri Gay Hawkins pohtii jäte-etiikkaa ja kiertotalouden kysymyksiä. Australialaista kulttuurintutkijaa kiehtoo etenkin suhteemme muoviin niin materiaalina kuin arkisina käytäntöinä. Muovi muokkaa esimerkiksi käsityksiämme puhtaudesta ja pysyvyydestä.

– Muovista on tullut jokapäiväistä elämää kannatteleva aines. Voi jopa sanoa, että muovi hallitsee meitä, Hawkins kiteyttää.

Jäte-teemapaketissa tutkijatohtori Tuomas Aivelo ja yliopistonlehtori Nina V. Nygren kirjoittavat tutusta mutta huonosti tunnetusta aiheesta: kaupunkirotista. Filosofian yliopistonlehtori Olli Lagerspetz luotaa puolestaan jätteen käsitehistoriaa. Ympäristöpolitiikan emeritusprofessori Yrjö Haila analysoi elämän kiertokululle välttämättömiä lähteitä ja nieluja. Kattavassa teemassa pureudutaan lisäksi jäteaktivismiin Venäjällä, ruokajätteen hallintaan, scifi-elokuvien saastekuvastoon ja jätteen sosiologiaan.

Talvinumeron käännösteksteissä eritellään teknologiafirmojen muotitermiä ”disruptio” ja puidaan Morian pakolaisleirin moraalista katastrofia. Dosentti Roni Grénin tutkimusartikkeli perkaa lihansyönnin ja eläimyyden rajan kysymyksiä Eli Lotarin teurastamokuvien ja Georges Bataillen ”Teurastamo”-tekstin valossa.

Kolumneista vastaavat kirjailija Eeva Turunen ja kirjallisuuden Finlandia-voittaja Anni Kytömäki. Arviopalstalla ruoditaan kaunokirjallisuuden ohella yhteistekijyyttä, Jorge Luis Borgesin puheita, joulupukin kulttuurihistoriaa ja Adornon analyysia oikeistoradikalismista.

Lehden sivuilla nähdään myös laaja valikoima numeron taiteilijoiden Alina Sinivaaran ja Essi Kuokkasen vaikuttavia maalauksia. Muhkea elokuvapalsta ja näyttelyarviot täydentävät runsaan taideannin.

Tutustu niin & näin 4/2020:n sisältöön ja verkkopoimintoihin numeron verkkosivuilla. Kaikki vertaisarvioidut artikkelit ja lehden vuosikerrat 1994–2018 kokonaisuudessaan ovat vapaasti luettavissa niin & näin -arkistossa.

Yhteydenotot

Jaakko Belt, niin & näin -päätoimittaja, paatoimittaja(at)netn.fi, 040 592 6971

Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi(at)gmail.com, 040 721 4891

Jaa tämä