Olet täällä

Tekniikka ja käänne

Tekniikka ja käänne

Laitteitten ja järjestelmien lisäksi tekniikka limittyy perustaviin muutoksiin itse olemisen esittäytymistavassa. Koska tekniikka on osa tätä esittäytymistä, olemisen näyttäytyminen kaleidoskooppimaisena asetelmana tai tähtikuviona pakottaa ajattelemaan myös ihmisen suhteen tekniikkaan uudella tavalla. Päämääränä on vapaan suhteen saavuttaminen tekniikan olemukseen. "Tekniikka ei ole pelkkä keino. Tekniikka on paljastumisen tapa."

Martin Heidegger (1889–1976) oli yksi 1900-luvun merkityksellisimmistä ajattelijoista. Hänen toimintansa kytkeytyi läheisesti niin fenomenologiaan, eksistentialismiin kuin hermeneutiikkaankin, mutta ennen kaikkea hän sai aikaan filosofisen vallankumouksen tulkitsemalla koko länsimaisen filosofian historian uudelleen. Modernia maailmaa olennoiva kysymys tekniikasta kohosi hänen ajattelussaan koko ajan polttavammaksi.

25 € (kestotilaajille –25 %)

”Rationaalista argumentointia vai oraakkelipuhetta? Syvä- vai vähämielisyyttä? Paljastuksia vai itsestäänselvyyksiä? Ei ole helppoa vastata. Heideggerin salaperäisyyden suurin kiihoke on ehkä siinä, että se härnää mukaan, kiistelemään, pohtimaan ja tulkitsemaan. Esitys tekniikasta on kirjoitettu kielellä, joka ei ole menettänyt rahtuakaan tehostaan.”
– Ernst Sandvoss

”Kysyminen on ajattelun hurskautta.”
– Martin Heidegger

"Kahdesta filosofista huipputekstistä koostuva pienoiskirja. Loistava suomennos, herkkä ja inspiroiva. Filosofia on sanojen taidetta ja ajattelun liikkeen nautintoa. Filosofia on runoutta järkeillen, ehdotuksia eteenpäin, väittämiä vaihtoehdoista. Heideggerin aforistinen tyyli antaa paljon, jos sallii mielensä värähdellä filosofin ehdottamaan suuntaan." 
– Esa Saarinen

Käännökset

Jaa tämä