Lehti

Kirjeenvaihto tulevaisuudesta, toivosta ja toivottomuudesta

Ilja Lehtisen essee ”Toivottomuuden puolesta” ilmestyi Medium-verkkoalustalla 15.7.2019 ja herätti heti laajaa keskustelua sosiaalisessa mediassa – noteerattiinpa se myös Helsingin Sanomien sivuilla. Miksi ympäristökeskustelussa toivosta kiinni pitäminen koetaan niin korvaamattomaksi? Miksi toivottomuus on niin synkeä mörkö? Lehtisen kirjoitus toi viime aikoina yhä uudestaan nousseen aiheen käsittelyyn tärkeitä uusia ulottuvuuksia. Kirjoituksen innoittamana Ville Lähde jatkoi viestinvaihtoa, joka alkoi jo tammikuussa niin ikään Mediumissa ilmestyneen Lehtisen esseen ”Täysin automatisoitu pakofantasia” tiimoilta. Lähde tarttui erityisesti ympäristöntutkijan näkökulmasta aiheen olennaisimpiin puoliin. Keskustelun aikana nousi idea julkisesta kirjeenvaihdosta, jossa asiaa voitaisiin ruotia perusteellisemmin. Kirjeenvaihto julkaistaan nyt niin & näin -lehden verkkosivuilla.

 


Kuva: Sanni Siira

Ilja Lehtinen (s. 1984) on helsinkiläinen dramaturgi, näytelmäkirjailija ja kirjoittaja. Hän on myös valmistunut filosofiksi Helsingin yliopistosta. Hän toimii pääasiassa erilaisissa ominaisuuksissa näyttämötaiteen kentällä, mutta julkaisee myös taajaan esseitä ja kirjoituksia. Lehtiselle myönnettiin vuoden 2019 Kritiikin Kannukset näytelmätekstin ”elinvoima” perusteella. Vapaa-aikanaan hän sienestää, katselee ja harhailee.

 


Kuva: Jouni Tikkanen

Ville Lähde (s. 1972) on lempääläinen filosofi ja ympäristötutkija. Nykyään hän työskentelee itsenäisessä ja monitieteisessä BIOS-tutkimusyksikössä. Hän on niin & näin -lehden toimittaja, ja hänen teoksensa Niukkuuden maailmassa (2013) julkaistiin niin & näin -kirjasarjassa. Teos Paljon liikkuvia osia (2015) ilmestyi Savukeitaalta. Tieteellisen tutkimuksen lisäksi Lähde kirjoittaa laajalle yleisölle ympäristökysymyksistä ja luennoi ympäri maata. Muutoin hän hoitaa puutarhaa vaimonsa Marjaanan kanssa äitinsä lapsuudenmaisemissa Lempäälässä. Hän harrastaa roolipelaamista, ruokakirjoittamista ja vapaaehtoista ensiaputoimintaa.

 

Kirjeenvaihto

Ilja Lehtinen, Toivottomuuden puolesta

Ville Lähde, Kirje Iljalle – Tuleva muuttuvassa maailmassa

Ilja Lehtinen, Kirje Villelle

Ville Lähde, Toinen kirje Iljalle