Lehti

Avoin julkaiseminen ja käyttöehdot

niin & näin -lehden kaikki vertaisarvioidut artikkelit ja valikoima muita tekstejä julkaistaan avoimesti (open access) numeron verkkosivuilla sekä verkkoarkistossa heti numeron ilmestyttyä. Numerot avataan kokonaisuudessaan kahden vuosikerran viiveellä.

Lisenssit

Vertaisarvioidut artikkelit julkaistaan numerosta 3/2022 alkaen CC BY-NC-ND 4.0 -lisenssillä (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen). Tutustu lisenssin ehtoihin täällä. Yksittäistapauksissa voidaan tekijän pyynnöstä käyttää muita lisenssejä (esimerkiksi CC BY-ND 4.0). Myös muita kuin vertaisarvioituja artikkeleita voidaan sopimuksen mukaan lisensoida. Eri CC-lisensseistä saat lisätietoa täältä. Lisenssit on verkkoarkistossa merkitty kunkin tekstin metatietoihin.

Lisensoimattomia avoimia tekstejä saa kopioida, tulostaa ja jakaa muussa kuin henkilökohtaisessa tarkoituksessa Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti (lisätietoa osoitteessa www.kopiosto.fi).

Verkkoarkiston metatietojen käyttölisenssi on CC0 1.0 (lisätietoa täällä).

Tekijänoikeudet ja rinnakkaistallennus

Kaikkien tekstien ja kuvien tekijänoikeudet säilyvät tekijöillä. Lehti saa teksteihin ja kuviin kertajulkaisuoikeuden painetussa muodossa sekä oikeuden julkaista ne avoimesti verkkoarkistossaan.

Tekijät voivat halutessaan rinnakkaistallentaa vertaisarvioidun artikkelinsa julkaistun version viiveettä ja taitetussa pdf-muodossa (kustantajan pdf) yliopistojen julkaisuarkistoihin sekä ResearchGaten, Google Scholarin ja Academia.edun kaltaisiin avoimen julkaisemisen palveluihin. Muiden kuin vertaisarvioitujen tekstien rinnakkaistallennus avoimiin julkaisuarkistoihin (kustantajan pdf:nä) sallitaan 24 kk viiveellä tai pyynnöstä aiemmin.

Jos teksti julkaistaan myöhemmin samassa muodossa tai tekijän muokkaamana toisaalla, pyydämme mainitsemaan niin & näin -lehden alkuperäisenä julkaisukanavana ja lisäämään linkin artikkelin alkuperäiseen versioon.

Mikäli esimerkiksi maksullista täydennyskoulutusta tarjoava toimija (kuten avoimet yliopistot, kansanopistot ja työväenopistot) haluaa käyttää verkkoarkiston sisältöjä opetusmateriaalina, tähän voi pyytää erillisen luvan lehdeltä.