Lehti

Rauno K. Rintanen

Rauno Rintanen (s. 1977) oli vielä syksyyn 2022 asti niin sanottu pöytälaatikkotaiteilija. Jo vuosien ajan hän oli piirtänyt, maalannut ja kirjoittanut, mutta vain itselleen.

Rintasen ensimmäinen askel julkisuuteen oli HÄKÄÄ, osana valtakunnallista Zineton-tapahtumaa julkaistu pienlehti, jossa tamperelaistaiteilija ja hänen ajatuksensa esiteltiin kuvien, tekstin ja pitkän haastattelun kautta. Loppuvuodesta 2023 Suomen johtavana taidegrafiikan vedostuspajana tunnettu Himmelblau järjesti Rintasen ensimmäisen yksityisnäyttelyn Ennen / Viimein Tampereen Finlaysonilla sijaitsevassa galleriassaan.

Rintanen on niitä taiteilijoita, jotka eivät liiemmin halua selittää tekemisiään. Teoksesta riippuen lähestymistapa voi olla abstrakti tai esittävämpi, olennaista on kuitenkin aina tasapaino.

”Valmiin työn tunnistan siitä, etten enää uskalla koskea siihen. Se on valmis silloin, kun se jättää seuraaville töille puhtaan pöydän”, Rintanen kertoo näyttelyn esittelytekstissä.

Rintasen esikoisnäyttely otettiin innostuneesti vastaan. Kuvataidekriitikko Katri Kovasiipi nosti Kulttuuritoimitus-verkkolehteen kirjoittamassaan arviossaan esiin teosten kerroksellisuuden ja niissä vilahtelevan koodikuvaston.

”Kiehtovaa on rytmin tasapaino, joka syntyy kurinalaisen säntillisyyden ja vapaiden energianpurkausten välisistä jännitteistä. Taiteilijan läsnäolo teosten kädenjäljissä on syvä ja huomattava.”