Etusivu » Kuule, koe & näe » Arkistot
Kuule, koe & näe
Filosofian illat syksy 2024: Objektiivisuus
Mitä vaaditaan, kun penätään tiedonvälityksen ja tutkimuksen objektiivisuutta? Pitääkö tutkijan unohtaa kaikki arvonsa ja toimittajan panna sivuun omat näkemyksensä? Pitääkö maailmaa katsoa ilman näkökulmaa tai vääristäviä ideologioita? Onko se edes mahdollista? Tuskinpa, mutta mitä ihmettä objektiivisuus sitten on?
Syksyn filosofian illoissa pohditaan journalismin totuudellisuutta sekä tutkimuksen vinoumia ja niiden välttämistä.
Mitä on journalistinen objektiivisuus?
YTT Olli Seuri, dosentti Jyväskylän yliopisto
Torstai 5.9. klo 18 pääkirjasto Metson Lehmus-sali
Olli Seuri syventyy objektiivisuuteen journalismin kiistakäsitteenä, josta on väännetty kättä pian parisataa vuotta. Seuri puolustaa objektiivisuutta yhtenä journalismin tukipilareista, vaikka objektiivisuuden kuolemaa on julistettu vuosikymmenestä toiseen.
Olli Seuri on palkittu toimittaja, journalistiikan dosentti ja yksi Uusi Juttu -projektin perustajajäsenistä. Seuri on ollut kirjoittamassa journalismia ja mediaympäristön muutosta koskevia teoksia kuten Totuuden jälkeen (2018), Avoin kysymys (2020) ja Portinvartijat (2023). Hänen artikkelinsa ”Objektiivisuus on kuollut, kauan eläköön objektiivisuusihanne!” ilmestyi niin & näin -numerossa 2/2024.
Objektiivisuus tieteessä
FT Inkeri Koskinen, akatemiatutkija
keskiviikko 16.10. klo 18 pääkirjasto Metson Lehmus-sali
Objektiivisuus on tärkeää. Tieteilijöiden tutkimusten, byrokraattien päätösten ja oikeusistuinten tuomioiden tulisi olla objektiivisia. Mutta mitä se oikeastaan merkitsee? Onko se totuudellisuutta vai sitä, ettei arvoarvostelmia sotketa mukaan? Kenties varmuutta siitä, että tulokset tai päätökset ovat todennäköisesti kohdallisia? Tieteenfilosofi Inkeri Koskinen ruotii keskusteluja objektiivisuudesta ja esittää oman näkemyksensä, miten käsite kannattaisi ymmärtää.
Inkeri Koskinen on työssään keskittynyt muun muassa objektiivisuuteen, tieteellisen tiedon tuottamisen ongelmiin, poikkitieteellisyyteen ja humanististen tieteiden filosofiaan. Hänen teoksensa Villi Suomen historia palkittiin 2015 vuoden tiedekirjana. Koskisen artikkeli ”Miten tieteenfilosofin kannattaisi tutkia objektiivisuuden käsitettä?” ilmestyi niin & näin -numerossa 2/2024.
Filosofian iltoihin on vapaa pääsy. Ne juontaa Risto Koskensilta.
Illat järjestää niin & näin -lehti yhdessä Tampereen kaupunginkirjaston Kaupunkikulttuuriyksikön kanssa, ja ne ovat osa Sivistyksen teemavuotta 2024.
(Artikkelikuva: George W. Spencer, ”An amateur photographer” (n. 1907). Lähde: Library of Congress, https://www.loc.gov/item/2012645705/)