Kuule, koe & näe

Filosofian illat syksyllä 2019: Tekoäly

Heikko tekoäly on jo täällä. Se avustaa esimerkiksi internetpalveluita, yrityksiä, lainanantoa ja terveydenhoitoa. Toisaalta se uhkaa yksityisyyttä, työtä ja tasa-arvoa. Ihmisen ajattelun kaltainen tai sen ylittävä vahva tekoäly on kuitenkin vielä utooppinen suunnitelma piirustuspöydällä.

Säilyykö tekoäly tulevaisuudessa välineenä, jolla parannetaan maailmaa, vai ottaako se ohjat käsiinsä? Kilpailemmeko työpaikoista tekoälyn ja robottien kanssa, vai työskentelemmekö niiden kanssa rinta rinnan? Kuka suunnittelee ja opettaa tekoälyn oppimaan ja millä säännöillä? Tekeekö se todella autonomisia päätöksiä, vai reagoiko se vain säännönmukaisesti syötteisiin? Voiko tekoäly olla moraalinen toimija?

Syksyn 2019 Filosofian illoissa pohditaan tekoälyn nykytilaa, tulevaisuudennäkymiä ja moraalisia ja yhteiskunnallisia seurauksia.

Tekoäly nyt: väline vai työpari?
Kognitiotieteen yliopistonlehtori Anna-Mari Rusanen
Keskiviikkona 18.9. klo 18, pääkirjasto Metson Lehmus-sali

Tekoäly on osa erilaisten tiedonkäsittelyn apuvälineiden historiaa. Kuitenkin tekoäly eroaa aiemmista välineistä sen monimutkaisuuden, oppimiskyvyn ja mukautuvuuden vuoksi. Milloin tekoälystä tulee välineen lisäksi myös aito työpari?

Illan juontaa niin & näin -toimittaja Juho Rantala.

Keskustelu: Tekoäly yhteiskunnassamme tänään ja huomenna
Dosentti Jaana Parviainen ja FT Renne Pesonen
Keskiviikkona 16.10. klo 18, pääkirjasto Metson Lehmus-sali

Robotit ovat jo pitkälti syrjäyttäneet työläiset sorvin ja liukuhihnan ääreltä. Korvaako tekoäly pian myös tietokoneen näppäimistöä naputtavan tai auton rattia kääntävän ihmisen? Entä poliitikon? Miten tekoäly muuttaa meitä ja yhteiskuntaamme? Onko tekoälyllä moraalia? Voiko se kantaa vastuuta?

Illan juontaa niin & näin -toimittaja Risto Koskensilta.

 

(Artikkelikuva: DeepDream-ohjelman koiran kuvia tunnistavan tekoälyn avulla luoma kuva. Lähde: Wikipedia Commons.)