Kuule, koe & näe

niin & näin 1/2024 ilmestynyt

niin & näin on ainutlaatuinen ilmiö niin kotimaassa kuin kansainväliselläkin kulttuurikentällä. Laajoista teemanumeroistaan tunnettu tiede- ja kulttuurilehti yhdistää filosofista tutkimusta yhteiskunnalliseen keskusteluun, kirjallisuus- ja taidekritiikkiin, ajattelutaitojen edistämiseen sekä uuden kuvataiteen esittelyyn. Palkittu julkaisu luo 120. numerossaan katsauksen 30-vuotiseen historiaansa.

Juhlanumeron ryhmähaastattelussa niin & näin -toimittaja Tuukka Tomperi sekä entiset päätoimittajat Ville Lähde, Jarkko S. Tuusvuori & Tere Vadén muistelevat lehden vaiheita sen synnystä lähtien ja luotaavat lehden kehitystä erityisesti 2000-luvulla. Heidän jälkeensä 2010-luvulta alkaen vetovastuussa olleet päätoimittajat esittävät tervehdyksensä lukijoille ja raottavat omia kokemuksiaan lehden tekijöinä.

Sodan etiikka -teemaosiossa tarkastellaan sota-aikaa monista näkökulmista. Sami Pihlström analysoi laajassa esseessään länsimaisen arvoyhteisön perustaa. Mikko Räkköläinen avaa puheenvuorossaan yksityisarmeijoiden asemaa nykysodissa. Laura Puumala, Raisa Foster ja Juha Mäkinen kertovat ympäristösotien eri muodoista. Juha Räikän kolumni uhittelevasta ulkopolitiikasta ja Tuija Parvikon kolumni Palestiinan konfliktista täydentävät teemakokonaisuuden.

Digitaalinen banaali -pienteemassa teknologisoituneen ympäristön normalisointia ja tekoälyn luonnetta ruotivat Esko Suoranta ja Saara Hacklin.

Lisäksi monipuolisessa numerossa julkaistaan elokuvaohjaaja, dokumentaristi Mark Cousinsin haastattelu, Eve Hyrkäksen vertaisarvioitu artikkeli diabeteksen tunnehistoriasta, käännös Geoff Mannin ilmastonmuutostutkimuksen epävarmuuksia käsittelevästä esseestä, Anu Kilpeläisen kirjoitus kulttuurisesta omimisesta sekä Anna Jensenin ja Denise Zieglerin dialogi, jossa selvitetään taiteellisen tutkimuksen menetelmiä ja arviointia. Lehden sivuilla myös jatketaan debattia Immanuel Kantin teosten suomentamisesta.

niin & näin 1/2024:n elokuvapalstalla vieraillaan DocPointissa ja katsotaan maailmanlopun kuvauksia. Otteita ajasta -palstalla muistetaan Jaakko Hämeen-Anttilaa ja Nikolai Klixiä, vieraillaan psykedeelikonferenssissa ja Leikki-kollokviossa sekä pohditaan vuoden IHME Helsinki -teosta. Kirja-arvioissa luetaan Vesa Kyllösen ja Mika Pekkolan Epävarmaa elämää, Niko Hallikaisen Suurta märkää salaisuutta ja Elina Sallisen Kehiä.

Numeron taiteilijat ovat Rauno K. Rintanen sekä Paula Humberg & Joshua Bird.

Numeron 1/2024 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimeen juttuarkistoon voi tutustua uudistuneilla verkkosivuilla: https://netn.fi/issue/niin-nain-1-24/

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja@netn.fi):
Kaisa Kortekallio, 040 822 7773

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891

(Tiedotekuva: Rauno K. Rintanen, Skull on Black (2020), niin & näin 1/2024, kansi, yksityiskohta teoksesta. Kuva: Aki Ala-Kokko.)