Etusivu » Kuule, koe & näe » Arkistot
Kuule, koe & näe
niin & näin 1/2016 ilmestynyt – lehdelle uudet päätoimittajat
Islantilaisprofessori Sigridur Thorgeirsdottir puhuu haastattelussa kansallisesta häpeästä. Saarivaltion pankkijärjestelmän romahdus pakotti filosofinkin perehtymään rahalaitosten valtaan ja velan käsitteeseen. Suomessa tutkijana vierailleen Thorgeirsdottirin työn ytimessä ovat eriarvoistuminen, luonnonvarainriisto ja pohjoismaisen feminismin perinteestä nouseva halu ajatella niin naiseus kuin mieheyskin uudelleen.
Suomalainen velan mikrohistoria paikannetaan Tero Toivasen artikkelissa 1800-luvulle kainuulaisten tervanpolttajien velkaorjuuteen. Päivänpolttava keskustelu Suomen luottoluokituksista saa taustansa Mika Arolan katsauksessa markkinaluottamuksen historiaan ja valtion velanottoon autonomian ajalta nykypäivään. Antropologi David Graeberin käännösartikkeli ”Velka: ensimmäiset 5 000 vuotta” tarkastelee velan suhdetta väkivaltaan, sotaan ja orjuuteen maailmanhistorian näkökulmasta. Teema-arvioissa puolestaan luodaan kriittinen katse tuoreeseen velkatutkimukseen ja -filosofiaan.
Numeron toisena laajana teemana on avoin julkaiseminen eli open access. Tieteellisen julkaisemisen tarkoitus on jakaa tietoa, mutta harvalla on pääsy sen äärelle. Julkaisemista puolestaan hallitsevat kansainväliset kustantajat, jotka käärivät myös voitot. Kysymys kuuluukin: Miten tuoda tutkimus kaikkien saataville? Kuka julkaisun maksaa: julkaisija, artisti itse, yliopisto vai lukija? Miten purkaa julkaisijoiden arvohierarkioita ja käytännön pakkoa julkaista tietyissä lehdissä? Entä pitäisikö tutkimusta arvioida ennen vai jälkeen julkaisun? Koko paketti on aiheen mukaisesti vapaasti luettavissa verkossa.
Emerituspalstalla kansainvälisesti arvostettu mutta kotimaassaan huonosti tunnettu filosofian professori Raimo Tuomela antaa vihdoin suomeksi täysipainoisen haastattelun ajattelijantiestään. Numerossa niin ikään kuultu intialais-brittiläinen tietokirjailija Kenan Malik opettaa erottamaan toisistaan monikulttuurisen elämän ja multikulturalistisen politiikan. Kolmantena haastateltu turkkilais-yhdysvaltalainen poliittisen historian professori Dani Rodrik pohtii, voiko demokratiaa olla vapaakauppasopimuksen jälkeen.
Elokuvapalstalla uppoudutaan kapeaksi muuttuneen kuvan estetiikkaan ja kirja-arvioissa syvennytään eläinten kokemuksiin ja suomalaiseen pseudohistoriaan. Numeron verkkosivuilla perehdytään niin Franz Kafkan kuin Rosa Luxemburgin elämään ja ajatuksiin.
Numeron taiteilijat ovat taidemaalari Maiju Salmenkivi ja valokuvataiteilija Niina Vatanen. Salmenkiven abstraktin ja esittävän rajalla liikkuviin öljymaalauksiin tallentuu palasia todellisuudesta. Vatasen arkistokuvista muokkaamissa teoksissa avautuvat puolestaan valokuvien rakenteet, kompositiot ja materiaalisuus.
Vuoden alusta lehdessä aloitti tuore päätoimittajakolmikko. Uuden numeron vetovastuussa on pitkäaikainen niin & näin –ajankohtaistoimittaja Anna Ovaska, ja loppuvuodesta vuoron ottaa lehden elokuvatoimittaja Tytti Rantanen. Kolmantena päätoimittajana jatkaa Jaakko Belt. Päätoimittajapaikalta väistyvä Antti Salminen jatkaa lehden toimituskunnassa.
Numeron verkkotekstit ovat vapaasti luettavissa lehden verkkosivuilla.
Yhteydenotot
Anna Ovaska, päätoimittaja, anna.ovaska[at]gmail.com, 040 5695 052
Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi[at]gmail.com, 040 721 4891