Kuule, koe & näe

niin & näin 1/2018: kertomukset nykyjournalismissa ja digitaaliset ihmistieteet

Kulttuuri digitalisoituu, niin myös tiede. Verkon, sosiaalisen median ja tietokonepelien ohella digitoitavat kirjat, sähköiset arkistot, kielikorpukset ja avoin julkaiseminen tuovat jatkuvasti laajenevia aineistoja tutkijoiden ulottuville. Samalla kehittyvät tutkimusvälineet.

Syrjäyttävätkö tekstinlouhinta ja laskennalliset menetelmät kriittisen lähiluvun ja tulkinnan taidot? Miten ymmärryksemme historiasta muuttuu ja kulttuuriperintö säilyy? Täytyykö humanistin osata koodata? Vaatiiko digitaalinen aika itsekritiikkinsä?

niin & näin 1/2018:n laajassa teemapaketissa kotimaiset tutkijat ja kansainväliset kärkinimet pureutuvat digihumanismin polttavimpiin kysymyksiin. Yhteiskunnan ja teknologian rajapintaa luodataan myös lohkoketjua ja Bitcoinia käsittelevässä tutkimusartikkelissa.

Kevätnumeron toisessa teemakokonaisuudessa Long Playn päätoimittaja Hanna Nikkanen ja narratologi Maria Mäkelä tarttuvat tiedotusvälineiden tarinallistumisbuumiin. Tutkija Ville Lähde tarkastelee tunnevaikuttamista ympäristöviestinnässä ja kirjallisuudentutkija Juha Raipola puntaroi katastrofikertomusten vaaroja ilmastofiktiossa.

Yhteiskunnalliset asiat puhuttavat läpi lehden. Sosiologisuuruus Erik Olin Wright pohtii laajassa haastattelussaan utopioiden merkitystä yhteiskunnan uudistamisessa. Yliopistonlehtori Leena Malkki muistuttaa kolumnissaan kotimaisen terrorismin lähihistoriasta, ja käännöspalstalla setvitään puhetta totuuden jälkeisestä ajasta. Tampereen vuoden 1918 tapahtumiin palataan ooppera- ja musikaaliarviossa.

Ajankohtaispalstalla muistellaan Ursula K. Le Guinia ja Markku Intoa. Lissu Lehtimaja kertoo haastattelussa iskelmien kääntämisestä ja professori Élisabeth Roudinesco puolustaa niin psykoanalyysia kuin valistuksen ihanteita. Paperilehden ja verkon elokuvaosastolla katsastetaan puolestaan musiikkidokkareita ja kevään scifi-tapaus Hävitys. Kirja-arvioissa käsitellään Dostojevskin moniäänisyyttä, Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriötä sekä demokraattista perintöä ja dialogia kansanvallan edellytyksenä.

Lehden sivuilla esiintyy totutusti myös kaksi numeron taiteilijaa. Iisa Maarasen oivaltavissa öljyväri- ja temperatöissä arkisistakin asioista avautuu symbolinen taso. Emmi Kallion näyttävien maalausten väripyörteet paljastavat niin juhlan jäljet kuin tuhoutumisen merkit.

niin & näin 1/2018:n sisällysluetteloon, valikoimaan vapaasti luettavia verkkojuttuja ja kaikille avoimeen arkistoon voi tutustua numeron verkkosivuilla.

Yhteydenotot

Jaakko Belt, niin & näin -päätoimittaja, paatoimittaja@netn.fi, 040 592 6971

Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891

www.netn.fi