Etusivu » Kuule, koe & näe » Arkistot
Kuule, koe & näe
niin & näin 2/2020 ilmestynyt!
Filosofisen niin & näin -aikakauslehden kesänumero 2/2020 tarjoaa näkökulmia poikkeustilaan ja sukupuolen rajankäyntiin, esityksiin ja tulkintaan taiteessa
”Sukupuolta tulkitsemassa” on kokonaisuus, joka lähestyy sukupuolen rajoja ja moninaisuutta esittämisen ja tulkinnan näkökulmasta. Sari Hietamäen ja Tiia-Mari Hovilan artikkelissa tutkitaan feministisen ironian mahdollisuuksia Hélène Cixous’n ja Simone de Beauvoirin innoittamina, koekenttänä Saara Turusen näytelmä Medusan huone (2019). Elsi Hyttinen esittelee artikkelissaan kiehtovan palan amerikansuomalaista kirjallisuushistoriaa ja tarjoaa queer-luennan 1910-luvun junapummiromaanista Trämppejä (1911). Joonas Säntin artikkelissa queer tuodaan kertomuksentutkimuksen piiriin: Säntti tutkii, miten Taneli Viljasen proosassa rikotaan oletuksia sukupuolen luonnollisuudesta ja pysyvyydestä. Kokonaisuuteen sisältyy myös Taneli Viljasen essee ”Kohti ei-binäärisen kirjoituksen teoriaa”.
Numeron toinen teema, poikkeustila, levittäytyy lehden eri palstoille. Ajankohtaispalstalla sukelletaan pandemiakirjallisuuden historiaan ja pohditaan virtuaalimuseoiden tarjoamaa taidekokemusta. Tarna Kanniston, Olli Loukolan, Juri Hiltusen ja Päiviö Omwamin artikkelissa hahmotellaan sujuvuuden ja tarkoituksenmukaisuuden edellytyksiä digitaalisessa filosofian opetuksessa. Politiikantutkija Johanna Vuorelma analysoi kolumnissaan kasvosuojusta koronakriisin spektaakkelimaisuuden merkitystihentymänä.
Kesänumeron alkuhaastattelussa Suomen ja maailman johtaviin aivotutkijoihin kuuluva professori emerita Riitta Hari pyrkii laajentamaan aivotutkimuksen valaisemaa alaa yksilön mielestä sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä tieteen ja taiteen väliseen yhteistyöhön.
Lukupaketti sisältää myös uutta runoutta Pauliina Haasjoelta, Juho Niemisen katsauksen Kevätpörriäisen hykerryttävimpään historiaan, polemiikkia ja dokumenttielokuvan helmiä elokuvapalstalla sekä runsaasti kirja-arvioita. Käännöksenä julkaistaan Gilles Deleuzeakin innoittaneen ranskalaisen tekniikan ja tieteenfilosofi Gilbert Simondonin essee ”Kulttuuri ja tekniikka”. Simondonin filosofiaan julkaistaan verkossa Juho Rantalan laaja johdatus.
Numeron värikylläisistä öljyväriteoksista vastaa kaksi omaleimaista taiteilijaa: surrealistisia nykypoptaidenäkyjä loihtiva Emma Ainala ja abstraktin ja esittävän rajalla operoiva Linda Roschier.
Kesänumeron 2/2020 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimen juttuarkiston helmiin voi tutustua lehden verkkosivuilla.
Yhteydenotot
niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja(at)netn.fi):
Tytti Rantanen, 040 741 8992
yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi(at)gmail.com, 040 721 4891
niin & näin on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede- ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.