niin & näin 3/2014 ilmestynyt

Numeron alkuhaastattelussa arvostetuimpiin eläviin filosofeihin lukeutuva Sir Anthony Kenny (s. 1931) pohtii yleisinhimillisesti uskontoa, kieltä, filosofian luonnetta ja humanismin tehtävää. Lehden takasivuilla kuullaan puolestaan virolaisten elokuvaohjaajien kärkikaartiin ponnistaneen Veiko Õunpuun kiteytyksiä taiteen tekemisestä ja elävästä elämästä.

Marx-teemakokonaisuus saa niin ikään alkutahtinsa juttutuokioista. Filosofi Tuomas Nevanlinna opastaa, miksi Marxiin kannattaa palata ja miten vanha partasuu auttaa tulevan hahmottelussa. Pääoma-kommentaareistaan tunnettu Michael Heinrich puolestaan muistuttaa, mitä Marx opettikaan työn ja arvon yhteiskunnallisesta luonteesta. Lisäksi teemassa kerrataan muun muassa marxismin sanakirjahistoriaa ja velka-armahdusten perinnettä. Paketin kruunaa italialaissosiologi Marcello Muston katsaus Marxin rooliin 150 vuotta sitten syntyneen Kansainvälisen työväenliton nousussa ja hajoamisessa.

Lehden vakipalstoilla puidaan maailman nykymenoa katvealueita kaihtamatta. Ulkomaan kirjeenvaihtajista Cordelia Fine varoittaa populaarin aivopuheen sukupuolitetusta olemusajattelusta ja Benjamin Kunkel perkaa talouskeskustelun komeetan Thomas Pikettyn magnum opuksen annin kannesta kanteen. Professori Outi Korhonen pohtii kolumnissaan kansainvälisen oikeuden äänivaltaa konfliktien ratkaisemisessa. Ajankohtaisotteissa Elise Liikala puolestaan kertoo, miten kokeilu taiteen, filosofian ja keskustelutaitojen opetuskäytöstä on johtanut brittikoulussa hyviin oppimistuloksiin. Arviopalstalla ruoditaan Walter Benjaminin suomennoskokoelmaa, surrealismia, poikkitieteellistä taiteentutkimusta ja kotimaista taidekenttää, ruotsinsuomalaista romaania sekä mittaamisen historiaa.

Sanojen ohella myös kuvat pääsevät esille niin & näin 3/2014:ssä. Numeron taiteilijoista Laura Vainikka luotaa sarjallisissa vedosinstallaatioissaan kuvan ja havainnon sekä valon ja hämäryyden rajoja. Mikko Kallio puolestaan rakentaa niin abstrakteja kuin hahmollisia maailmoja yhdistämällä tussin, lyijykynän ja vesivärin jälkiä paperilla kollaasitekniikkaan. Vahvan panoksensa lehden sivuille tuovat myös valokuvaajat Sanni Seppo ja Ritva Kovalainen, joiden puukuvat oheistavat Jukka Mikkosen artikkelia metsän esteettisestä kokemisesta.

Perinteiseen tapaan lehden verkkosivuilla palataan numeron pääteemoihin: Marxiin ja Sodankylän elokuvajuhlille. ”Peter von Baghin luotsaama filmifestivaali on yhä maan hienoin kulttuurijuhla”, tiedettiin jo niin & näin 2/08:ssa. Arkistopoimintojen lisäksi von Baghin elämäntyötä kunnioitetaan toimituksen muistokirjoituksissa.

 

Yhteydenotot

Jaakko Belt, niin & näin -päätoimittaja
paatoimittaja[ä]netn.fi, 040 592 6971

Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset
jukka.m.kangasniemi[ä]gmail.com, 040 721 4891