Kuule, koe & näe

niin & näin 3/2021 ilmestynyt

Laajassa teemakokonaisuudessa pohditaan monitietieteisesti ja -taiteellisesti maan merkityksiä, kokemuksia ja politiikkaa. Esseet, artikkelit, haastattelut ja runot ristivalottavat, miten käsitykset maasta ovat historiallisia, kulttuurisidonnaisia ja monitasoisen filosofisia.

Antropologi Inkeri Aulan artikkeli käsittelee suomalaisen loitsuperinteen maasuhdetta. Filosofi Edmund Husserlin klassikkokäännös luotaa maan ja kamaran fenomenologiaa. Maantieteilijä Tuomo Alhojärven artikkeli avaa kriittisen maantieteen keinoin paikkasidonnaisuuden kysymyksiä. Suojelubiologi LV Maa pureutuu kenttäbiologisesta työstä avautuvaan maaymmärrykseen. Taiteilija Jussi Kivi vie laajassa matkakertomuksessaan maanalaisille ja unenomaisille tutkimusretkille. Tutkija Asko Nivalan artikkelin kohteena on runoilija Friedrich Hölderlinin poeettinen maantiede. Leena ja Oula Valkeapään yhteisessee valottaa poeettisesti saamelaista maakokemusta ja merimies Johan L. Pii käsittelee esseessään antiikin maatalousoppeja.

Numeron avaavassa henkilöhaastattelussa taiteilijat Jonna Kina ja Lauri Supponen pohtivat kuuntelun taitoa ja taidetta. Tutkijat Mika Perälä ja Eero Salmenkivi avaavat filosofian ylioppilaskirjoitusten tehtävien luonnetta ja syksyn 2021 kokeen kysymyksiä. Mukana on myös kokeessa kunnostautuneiden abiturienttien koevastaukset.

Elokuvapalstalla nostetaan esiin Carolee Schneemanin ja Barbara Hammerin taiteen naiskehollisuutta. Filosofisia ajankohtaisuuksia ruotivalla Otteita ajasta -palstalla pureudutaan muun muassa korona-ajan etäesityksiin, ympäristöestetiikkaan ja H. P. Lovecraftin hankalaan perintöön. Kirja-arvioissa erotellaan muun muassa kerronnallisuuden ongelmia, äitiysnormeja ja tosiasioiden luonnetta.

Numeron taiteilijat ovat Santeri Tuori ja Johan L. Pii.

Syysnumeron 3/2021 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimen juttuarkiston helmiin voi tutustua lehden verkkosivuilla www.netn.fi

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja(at)netn.fi):
Antti Salminen, 044 036 3536

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi(at)gmail.com, 040 721 4891