Kuule, koe & näe

niin & näin 4/2015: muistinumero ilmestynyt

Aiheiden kirjo ulottuu koulutuksen, arkistoinnin, digitaalisuuden, kansallisen muistin ja unohtamisen kysymyksistä aina media-arkeologiaan, raunioiden todistusvoimaan, performanssitaiteeseen ja kirkkoon muistiyhteisönä. Muistista paljastuu oikukas, valikoiva, villisti yhdistelevä ja sepittäväkin puoli, kuten Marja Saarenheimo esseessään esittää.

Kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin arkkitehteihin kuuluva emeritusprofessori Juhani Pallasmaa pohtii teemahaastattelussa elinympäristön ja taiteen merkitystä ihmisenä olemiselle. Arkkitehtuuri voi Pallasmaan sanoin opettaa perinteen tajua, vahvistaa aikakokemusta ja juurruttaa todellisuuteen. Näin sen tehtävä on edistää ihmisen kotiinpaluuta.

Teeman artikkelit pureutuvat myös muistin politiikkaan. Jan Löfström ruotii holokaustiopetuksen vaikeutta, ja professori Kuisma Korhonen jäljittää irlantilaisen Seamus Heaneyn runokielestä jälkiä maaperästä, paikallisuudesta ja kansallisen konfliktin painosta. Mikko Viitamäki puolestaan erittelee, kuinka Isis pyrkii hallitsemaan muslimien yhteistä muistia tuhoamalla kulttuuriperintöä ja elävää tulkintajatkumoa.

Yhteiskunnallisiin aiheisiin tartutaan myös lehden vakiopalstoilla. Klassikkokäännöksenä ilmestyy Umberto Econ ajaton analyysi fasismin ominaispiirteistä, ja dokumenttiteatterin päivänpoliittinen paino punnitaan Eduskunta III:n arviossa. Kirjapalstalla Tuija Parvikko puntaroi Carl Schmittin Poliittisen käsitettä, ja professori Kari Saastamoinen syventää vallitsevaa ymmärrystä Adam Smithin Kansojen varallisuudesta.

Totuttuun tapaan niin & näin 4/2015 esittelee myös kaksi numeron kuvittanutta taiteilijaa. Leonor Ruiz Dubrovin työstää maalauksissaan elämän, kuolevaisuuden ja rakkauden ajattomia teemoja tekniikalla, jossa syövytetään, poltetaan tai muokataan osia teoksen pinnasta. Valokuvaaja Heikki Humberg hyödyntää puolestaan mustavalkokuvissaan kaksoisvalotusta yhdistäessään eläinasetelmia ihmisen muokkaamaan ympäristöön.

Sisällysluettelo, numeron maistiaiset ja verkkotekstit ovat vapaasti luettavissa numeron verkkosivulla.

 

Yhteydenotot

Jaakko Belt, niin & näin -päätoimittaja, paatoimittaja[ä]netn.fi, 040 592 6971
Jukka Kangasniemi, yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset, jukka.m.kangasniemi[ä]gmail.com, 040 721 4891