Kuule, koe & näe

niin & näin 4/2016: teemoina scifi ja Lauri Viita

Numeron avauksena Itä-Suomen yliopiston filosofian professori Seppo Sajamaa valottaa n&n-haastattelussa, mitä voisi olla ”välieurooppalaisuus”. Tieteentekijyyden ja taiteilijuuden rajapinnassa luovii myös numeron alkupään toinen haastateltava, englantilainen mediatutkija ja kirjailija Anna Reading. Elokuvapalstalla puolestaan pääsee ääneen Cannesissa parhaana ohjaajana palkittu Cristian Mungiu, joka pohtii ohjaamisen etiikkaansa.

Sata vuotta sitten syntynyttä Lauri Viitaa arvostetaan sanataiturina. Yrjö Varpio tuo esiin, miten Viidan kielen kyvyt tulevat esiin jo hänen sota-aikaisessa kirjeenvaihdossaan. Sakari Katajamäki tuo lisävalaistusta Viidan filosofisiin vaikutteisiin.

Scifi ja spekulatiivinen fiktio avaavat oven todellisuudestamme johonkin toisaalle. Teeman kirjoituksissa syvennytään niin kirjallisuuden, elokuvien ja televisiosarjojen mahdollistamiin maailmoihin ja toimijuuksiin. Hanna-Riikka Roine käsittelee artikkelissaan kansainväliseen suosioon nousseen Hannu Rajaniemen Kvanttivaras-trilogian maailmanrakentamista. Aino-Kaisa Koistinen luo katsauksen siihen, miten fantastiset toimintasankarittaret tuovat lisäulottuvuuksia naisen yhteiskunnalliseen rooliin.

Teemojen ohella lehdessä julkaistaan Inkeri Koskisen artikkeli objektiivisuuden vaatimuksesta humanistisissa tieteissä sekä Joona Taipaleen artikkeli toisten mielen hahmottamisen melodisista mahdollisuuksista. Kaikki vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit julkaistaan tästä numerosta eteenpäin myös verkossa.

Numeron kolumnisteina ovat tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkittu professori Heikki Hiilamo sekä dosentti, oikeusantropologi Miia Halme-Tuomisaari. Hiilamo esittää kolumnissaan, että tuloerojen kasvu on terveysriski. Halme-Tuomisaari kertaa koulutusleikkausten ja niiden vastustamisen leimaamaa toivon ja uupumisen vaihtelua yliopistomaailmassa.

Kirja-arviot ja ajankohtaisotteet tarjoilevat parhaita paloja viimeaikaisesta tiede-, kulttuuri- ja julkaisusadosta. Vierailemme niin täyteenpakatussa Kiasman filosofian yössä kuin hiljaisuusretriitissä Rovaniemellä.

Lehden taiteilijoista Erica Nyholmin valokuvat tutkivat perheen dynamiikkaa, kun taas Vappu Rossi on piirroksissaan arkaaisten arvoitusten äärellä, herkällä viivalla.

Talvinumeron 4/2016 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimen juttuarkiston helmiin voi tutustua lehden verkkosivuilla. Olemme myös avanneet vuosikerrat 2013 ja 2014 kokonaan luettaviksi verkkosivuillemme.

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja@netn.fi):

Tytti Rantanen, 040 741 8992

 

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:

Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891

 

www.netn.fi