Kuule, koe & näe

Tämän vuoksi taistelimme – Billy Aallon syntymästä 100 vuotta

”Harry Zinderin ja George Maranzin Jugoslavia-artikkeli ’Invisible War’ (Life 24/xi/41) on kerrassaan kelpoa reportaašia, mutta siihen sisältyy sissisodan tarkoitusta ja menetelmiä koskeva käsitevirhe.”

(Bill Aalto aikakauslehti Lifen mielipidesivulla 29/xii/41)

New Yorkin Tribecassa sijaitsevassa Artists Space Exhibitions -galleriassa pyörii paraikaa (14/vi–23/viii) runsaasti huomiota herättänyt ja kiitosta kerännyt näyttely ”Tom of Finland: The Pleasure of Play”. Se esittelee taiteilija Touko Laaksosen (1920–1991) maailmankuulua tuotantoa. Paljon tuntemattomampaa homokulttuuria ja 1900-lukulaista kulttuurihistoriaa henkilöityy amerikansuomalaiseen William ”Bill” Aaltoon (1915–1958). Tästä Espanjan tasavaltalaisten riveissä ja sittemmin Yhdysvaltain armeijassa palvelleesta kahden sodan kävijästä ja Columbian yliopistolla marxilaisen filosofian lukupiiriä vetäneestä älyköstä saataneen lisätietoja Helen Grahamin kirjassa After the Wars in Spain. Lives Salvaged from the Dark Twentieth Century ja Aaron Leckliderin teoksessa Love’s Next Meeting. Homosexuality and the Left in American Culture, joita on lupailtu jakoon hyvän aikaa. Odotellessa voi tutustua miehemme huiman tarinan pääpiirteisiin niin & näin 2/15:n verkkotekstissä. Toimitus ehdottaa maljaa Bill Aallon satavuotissyntymäjuhlan kunniaksi.

Samalla voi skoolata suomalaisille homoseksuaaleille sotaveteraaneille, joista on kirjoittanut etenkin Kati Mustola. Yksi heistä oli Touko Laaksonen. Ks. esim.:
http://www.studio55.fi/vapaalla/article/nain-homoseksuaalisuus-nousi-suomessa-esiin-rintamalla/136732

niin & näin on tuskin kuitenkaan siirtymässä syntymäpäiväjournalismin hetteiselle tielle. Sen uhkakuvia maalaili ikimuistoisasti lehden ensimmäinen päätoimittaja Mikko Lahtinen editoriaalissaan vuosikertamme 2004 avausnumeroon.

Yhtä kaikki Billylle kepeät mullat ja kolminkertainen eläköön-huuto!