Kirjat

Kirjat

husserl-mainoskansi_fix
Edmund Husserl

Filosofia ankarana tieteenä

Painos loppuunmyyty, saatavana sähkökirjana

Fenomenologian synty on mannermaisen ajattelun olennaisimpia käänteitä. Vuonna 1911 ilmestynyt Filosofia ankarana tieteenä on fenomenologian ensimmäinen manifesti ja koko suuntauksen lähtölaukaus, jonka satavuotista vaikutushistoriaa on vaikea yliarvioida. Teos valaa pohjaa ajattelumenetelmälle, joka pyrkii löytämään tieteille filosofisesti kestävän ja yhtenäisen perustan.

Tämän tehdäkseen Edmund Husserl (1859–1938) kritisoi aikansa tieteellisen ajattelun ongelmallisuuksia. Monet naturalismin, historismin ja psykologian perusoletuksista paljastuvat kehäpäätelmiksi. Sadassa vuodessa nämä tiedekriittiset argumentit eivät ole menettäneet kohdallisuuttaan. Filosofia ei ole edelleenkään tieteellistä eikä tiede filosofista, mutta ne voisivat olla – Husserl osoittaa, miten. Filosofia ankarana tieteenä on rautaisannos tieteellistä filosofiaa tieteellistä naiiviutta vastaan.

Painos loppu.
27€ (kestotilaajille –25%)

Sähkökirja 17,75 €

Vaikka Husserlin fenomenologiasta ja hänen teoriansa positiivisesta annista ei koskaan ole muodostunut tutkijayhteisön yhteisesti hyväksymää ”tieteellistä” filosofiaa, on hänen naturalismin, materialismin ja fysikalismin kritiikkinsä edelleen huomion arvoista. Olisi edelleen liian kapeakatseista tarkastella maailmaa vain materialistisesta näkökulmasta. Eri asia sitten on, edustavatko luonnontieteet ja esimerkiksi nykyfysiikka Husserlin tässä teoksessa kuvaamaa tulkintaa luonnontieteestä.

– Pasi Salminen, Kiiltomato.net

3.10.2017

(Philosophie als strenge Wissenschaft, 1911)
Kääntäjä(t): Antti Salminen, Johan L. Pii
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 92
ISBN: 978-952-5503-86-9 (nid.)
978-952-7189-09-2 (sähkök.)