Kirjat

Kirjat

Ortega_etukansi_web
José Ortega y Gasset

Ajatuksia tekniikasta

Klassikkoteoksessaan Ortega tutkii tekniikkaa näkökulmanaan ihmisen elämä ja oleminen. Näissä alun perin Santanderin yliopistossa pidetyissä luennoissa tulee esiin käsitys ihmisestä olosuhteidensa liitännäisenä. Pyrkimys tyydyttää tarpeita ja hallita elämää omassa ympäristössään on antanut ihmisen käsiin tieteellis-tekniset menetelmät, joiden avulla tavoitella mitä tahansa. ”Kuinka maailmankaikkeuteen on sattunut ilmestymään sellainen outo asia, jota nimitetään tekniikaksi, ehdoton kosminen tosiasia ihmisestä teknisenä olentona? Jos vakavissamme aiomme löytää vastauksen, meidän pitää olla valmiita sukeltamaan tiettyihin väistämättömiin syvyyksiin.”

José Ortega y Gasset (1883–1955) tunnetaan espanjankielisen kielialueen ulkopuolella parhaiten kulttuurikriittisestä teoksestaan Massojen kapina. Hän oli merkittävä vaikuttaja, joka pyrki eurooppalaistamaan Espanjaa ja julkaisi valtavan määrän tekstejä eri foorumeilla. Ajatuksia tekniikasta on paitsi filosofian ja erityisen aihepiirinsä klassikko, myös kiehtova esimerkki Ortegan kyvystä suunnata filosofinen tutkimus elämäämme koskettaviin asioihin.

Teoksen suomentaja Antti Immonen on koulutukseltaan filosofi ja toimii vapaana kirjoittajana. Hän on aiemmin suomentanut niin & näin -kirjasarjaan R. W. Emersonin teoksen Luonto.

25 € (kestotilaajille –25 %)

(Meditatión de la técnica, 1940)
Kääntäjä(t): Antti Immonen
Julkaisuvuosi: 2006
Sivumäärä: 106
ISBN: 952-5503-24-0