Kirjat

Kirjat

pelien_filosofia_-_toimijuus_taiteena_02
C. Thi Nguyen

Pelien filosofia

Toimijuus taiteena

Pelit eivät ole turhanpäiväistä ajankulua vaan omaleimainen taidemuoto, sanoo filosofi C. Thi Nguyen. Sääntöjensä avulla pelit määrittelevät erilaisia toimijuuksia, joita pelaajat pelatessaan omaksuvat, ja niin ne antavat ihmisille mahdollisuuden kokea asioita, joihin he eivät arjessaan törmäisi. Samalla pelit osoittavat, että ihmiset ovat valmiita hyväksymään mielivaltaisia rajoituksia kiintoisien kokemusten tähden.

Pelien filosofia kartoittaa pelien omintakeisuutta aina lasten leikeistä kilpaurheiluun. Oman osansa huomiosta saavat niin lautapelit kuin tietokonepelitkin, eikä unholaan jää myöskään elämän kritiikitön pelillistäminen.

C. Thi Nguyen on Utahin yliopistossa työskentelevä filosofi. Vuonna 2021 Pelien filosofia sai Amerikan filosofisen yhdistyksen kirjapalkinnon.

35,00 € (kestotilaajille –25%)
Sähkökirja 24,95€

Arvioita ja keskustelua teoksesta

Tero Kerttula, C. Thi Nguyen: Pelien filosofia. Gamereactor 14.1.2024.

Risto Karinkanta, Pelit yllättävänä taidemuotona. Pelit.

Paavo Kässi, Pelien filosofia. Pelitutkimuksen vuosikirja 2023.

”Pelien ydin on, Nguyen väittää, toimijuudessa. Peli antaa meille tietyn päämäärän ja kykyjä, joita käyttää tämän päämäärän tavoittelussa. Mukana on esteitä, jotka sopivat näihin päämääriin ja kykyihin. Syntyy toimintaa, joka saa pelaajat omaksumaan tietynlaisen toimijuuden. Tässä on pelaamisen hienous: pelisuunnittelija on luonut päämäärät, kyvyt ja ympäristön, johon me pelaajat sovitamme oman toimijuutemme. “Pelit ovat siis ainutlaatuinen sosiaalinen teknologia. Ne ovat menetelmä kirjata toimijuuden muotoja keinotekoisiin välikappaleisiin: tallentaa, säilyttää ja siirtää niitä.”

Kirjavinkit

”Kirja on erinomaisen mielenkiintoinen myös lautapeliharrastajan näkökulmasta, sillä Nguyen käyttää materiaalina hyvin monipuolista valikoimaa pelejä. Usein peliaiheiset kirjat käsittelevät vain videopelejä, mutta Nguyen kehittelee teorioitaan muun muassa Spyfallin ja Imperialin pohjalta.”

Lautapeliopas

”Nguyenille pelit ovat itsenäinen kulttuurin muoto, jota on mahdollista selittää sen omista lähtökohdista.”

– Kässi 2023.

 

(Games. Agency as Art, 2020)
Kääntäjä(t): Tapani Kilpeläinen
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 310
ISBN: 978-952-7478-05-9
978-952-7478-06-6 (sähkök.)